Yunanistan Kamu Güvenliği Bakanı Hristos Papuçis, Meriç'te sınırları koruyan Yunan kuvvetlerinin sayısının iki misline çıkartıldığını söyledi.

Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesine konuşan Papuçis, AB sınır güvenliği kuruluşu Frontex tarafından sınırların korunması amacıyla daha fazla güç gönderilmesinin talep edilip edilmeyeceği yönündeki soruyu yanıtladı.

Meriç'te sadece Frontex'in hızlı müdahale gücü olmadığını, sınırları koruyan Yunan kuvvetlerinin sayısının iki misli artırıldığını ve ayrıca kapsamlı müdahalelerle yeni altyapılar planlandığını belirten Bakan, ''Bence yasa dışı göçü engelleme yönünde en etkili politika, sınırların korunmasına ilişkin daha sert önlemler alınması, uluslararası korunma hakkına sahip göçmenlerin taleplerini inceleyecek etkili hizmetlerin sağlanması ve ülkemizde kalma hakkına sahip olmayanların kendi istekleriyle vatanlarına dönmeleri ya da sınır dışı edilmeleri yönündeki mekanizmaların hızla çalıştırılmasıdır'' dedi.

Papuçis, ''Yunan sınırlarının Avrupa sınırları olduğunu'' vurguladığı konuşmasında, ''Yunanistan'ın insan haklarına saygı gösterdiğini, fakat herkesin rahatça girip çıkacağı bir ülke olmadığını'' söyledi.

Bakan Papuçis, başka güçler de gerekmesi halinde bu konunun, Frontex ve AB ile birlikte yeniden gözden geçirileceğini sözlerine ekledi.

Göçmen merkezleriyle ilgili olarak da, ihtiyaca göre bu merkezlerin ülkenin belirli noktalarında yer alacaklarını söyleyen Papuçis, daimi yerleşim tesisleri oluşturma niyetlerinin bulunmadığını, amaçlarının Yunanistan'ın daimi bir merkez haline gelmesi olmadığını vurguladı.

Papiçis ayrıca, ''Ülkemize yasa dışı giriş yapan yabancıların gururlarına saygı göstererek, etkili bir şekilde konuları ele almak amacıyla Karşılama Hizmetleri Birimi kurulmasına ilişkin yasa tasarısı hazırlıyoruz'' dedi.

A.A.