Aradım, 'Sinirlerine hakim ol, yumuşak ol' dedim. O da, 'Baba kapıyı tutmuşlar. Nasıl sinirlenmeyeyim' diye yanıt verdi...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ziyareti sırasında, protestocu öğrencilerle tartışan Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli'ye baba desteği, baba tavsiyesi. ANAP hükümetlerinde görev yapan eski Bakan Ekrem Pakdemirli, oğluyla aralarında geçen diyaloğu AKŞAM'a anlattı.

DAĞITTI MI DAĞITTI

Oğlunu, olayların hemen ardından aradığını belirten Pakdemirli şunları söyledi: 'Mehmet, biraz daha sinirlerine hakim ol. Yumuşak ol. Ama yaptığınla sonuç da alınmıştır' dedim. O da bana 'Baba, bir dakika sonra misafirim (Arınç) gelecek, kapıyı tutmuşlar, bırakmıyorlar. Nasıl sinirlenmiyeyim?' diye karşılık verdi.

Ekrem Pakdemirli, polisin 'nizamı koruyan bir güç' olduğunu savunarak oğluna şu sözlerle destek oldu: Sen korumayı sağlayamıyorsan polisi davet etmek ya da onu kullanmak yanlış değil ki. Devlet içinde devlet değil ki üniversiteler. Sayın Rektör (Oğlunu kastederek) başarılı olmuştur, hükümetin ikinci adamına eylem yapılmasını önlemiştir. Bir başbakan yardımcısı üniversiteyi ziyaret ediyorsa, eylem yapmak yanlıştır. Başbakan yardımcısı geldiğinde eylem yapılırsa fiziki müdahaleyi kim yapacak? Sonuca bakın. Dağıtmış mı dağıtmış. Öğrencileri disipline mi vermiş? Vermemiş. Polis öcü mü? Suç işleneceğini gördüğün yerde polisin olmaması mümkün mü?

DENİZ'LER ASILMAZDI

Oğluna 'sakin ol' diyen Pakdemirli, gösterdiği tavrı da savundu: Türkiye, 1970'lerde çok acı çekti. Deniz Gezmiş üniversiteden içeri giriyor silahlı. Sonra, efendim 'polis girmesin buraya' deniyor. Polis girseydi belki onları engelleyecekti, belki o çocuklar idam edilmeyecekti.

Rektör Pakdemirli öğrencilere 'Atatürk'ten görev alamazsınız' demişti. Ancak üniversitenin web sayfası 'Atatürk gençliğinin çağdaş, mutlu ve öncü üniversitesi' sloganıyla açılıyor. Atatürk'e ayrılan bölümde gençliğe duyduğu güven ve yarım kalan işleri gençlerin tamamlayacağına dair sözleri yer alıyor.