Teröristlerin sınırdan ülkeye sızmasını önlemek için “dijital sınır” diye adlandırılan projenin hayata geçirilecek. Sınır hattında görev yapan askeri birliklerin iletişim altyapısı da mobil hale gelecek. 

Daha güvenli olacak

“Dijital sınır” güvenliği üzerinde çalışan Datateknik Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koç, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacının bu çerçevede şekilleneceği ve ilgili askeri birlik yapılarını bilgi ve iletişim anlamında mobil hale getirilmesi konuları gündemde olacak. Ülke güvenliği için mobil kontrol noktası, sınır işletimi ve gözetleme sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Bu teknoloji, sınır güvenliğinin daha etkin ve güvenli olmasını sağlayacak” dedi. Bu teknolojinin Türkiye gibi askeri altyapısı güçlü ülkelerde de gündemde oldugunu belirten Sait Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konu artık bizim ulusal güvenlik meselemiz. Dijital sınır tabiri, fiziksel sınırlarımızın korunmasında kullanılabilecek teknolojik unsurların bir değerlendirmesi olduğu kadar, siber savaş kavramına yaklaşımımızı içerecek konuları kapsıyor. Uzaktan tespit sistemlerinin olacağı dijital sınırlarda sensörlü, alarmlı, gece görüşlü, hareketli, ısı ve harekete duyarlı kamera sistemleri, güvenliği daha etkin sağlayacak. Böylece teröristlere ve kaçakçılara karşı sınırların güvenliği de bilişim tabanlı sistemlerle sağlanmış olacak. Askerle sınırı kontrol dönemi kısa sürede tarihe karışacak.”