Beşar Esad yönetimindeki ordu birliklerinin elinden çıkıp, Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçmiş sınır kapısından Suriye'ye giren Vali ve Belediye başkanı, burada ÖSO'nun yerel komutanı tarafından karşılandı.

Kilis Valisi Yusuf Odabaş ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey sınır bölgesine, Kilis'teki Suriye sığınmacı kamplarında inceleme yapmak üzere gelmişleri. Kamplardaki incelemelerin ardından Odabaş ve Güzelbey, beklenmedik bir kararla, Vali'nin makam aracına binerek, arabayla Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasına geçtiler.

YÜRÜYEREK SURİYE TOPRAKLARINA GİRDİLER

Vali ve Belediye Başkanı, karşılıklı olarak Türkiye ve Suriye bayraklarının dalgalandığı, hükümetin aldığı son kararla Türk vatandaşlarının geçişine kapatılan Öncüpınar sınır kapısında araçtan inip, yürüyerek karşıya, Suriye topraklarına girdiler. Sınır kapısının Türk tarafından, sınırın geçişlere kapalı olması nedeniyle hiçbir kontrol yapılmadı. Sınırın karşı tarafı ise, Suriye ordusunun kontrolünden, muhaliflerin eline geçmişti.

Vali ve Belediye Başkanı'nın beraberinde kalabalık bir koruma grubuyla sınırdan geçtiğini gören Özgür Suriye Ordusu mensupları önce ne olduğunu anlamadılar. Ancak kısa süre sonra gelenin Türkiye Cumhuriyeti'nin Valisi olduğunu öğrenince, komutanlarını çağırdılar.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER

Bölgedeki özgür Suriye Ordusu birliklerinin yerel komutanı, Vali ve Belediye Başkanı'nı karşıladı. Ellerini sıkıp, kısa bir sohbet etti. Ardından Vali ve Belediye Başkanı, sınırın Suriye tarafında bir Türk özel TV kanalına röportaj da verdiler. Bu arada, Vali ve Belediye Başkanı'nın korumaları da, sınırın Suriye kesiminde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Bu kısa geçişin ardından, Vali ve Belediye başkanı, beraberlerindeki korumalarla yine yürüyerek sınırı geçtiler ve Türkiye'ye girdiler. Ardından da yine Vali'nin makam aracıyla bölgeden ayrıldılar. Hükümetin aldığı son kararla, Öncüpınar sınır kapısı Türk vatandaşlarının geçişine kapatıldı. Ancak Suriye vatandaşları bu sınır kapısında Türkiye'ye giriş yapabiliyorlar. Sınır kapısında, haber amacıyla Türk ve yabancı gazetecilerin de kontrollü geçişine izin veriliyor.