Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile sınır kapılarının kapatılması ve alınacak diğer tedbirlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Bakan Yazıcı, yaptıkları değerlendirme sonucunda Suriye ile olan Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarına ilişkin kararlar alındığını bildirdi.

Bakan Yazıcı, bu kapılardan Türk vatandaşlarının gerek ticari gerekse yolcu olarak Suriye'ye çıkışlarının durdurulduğunu, Suriye plakalı araçların giriş ve çıkış hizmetlerinin de durdurulduğunu söyledi.

İşlemler geçici olarak durduruldu

Yazıcı, Suriye ile olan sınır kapılarının kapatılmasının değil, yapılan işlemlerin geçici olarak askıya alınmasının söz konusu olduğunu bildirdi.
Türkiye ile Suriye arasındaki Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarında Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik Türkiye'ye giriş çıkış hizmetinin devam ettiğini dile getiren Yazıcı, üçüncü ülke ticari araçlarının Suriye'ye giriş çıkışının durdurulduğunu, buna karşın üçüncü ülke vatandaşlarının Suriye'den Türkiye'ye girişine ilişkin gümrük hizmetlerinin sürdürüleceğini söyledi.

Yazıcı, Suriye ile Türkiye arasında bulunan Akçakale ve Yayladağı gümrük kapılarının yolcu giriş çıkış faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi.

Çağlayan: Can güvenliğinde endişelerimiz var

Ankara Sanayi Odası Temmuz ayı Meclis Toplantısı'na katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Türk TIR'larının Suriye'ye girişlerinde, geçişlerinde ve dönüşlerinde can güvenliği noktasında ciddi endişeleri olduğunu belirtti.
''TIR'larımızın Suriye'ye gidişlerine gümrüklerimiz kapanmıştır'' diyen Çağlayan, Türkiye'den Suriye'ye giden taşımalarda Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 87'ye yakın bir düşüş olduğunu söyledi.

Uluslararası Tır ve Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı

Uluslararası Tır ve Ağır Vasıta Şoförleri Derneği Başkanı Çetin Ünlü, güvenlik nedeniyle Türk tırlarının Suriye'ye girişlerine gümrük kapılarının kapanmasıyla ilgili, ''Firmaların, tır şoförlerini can güvenlikleri konusunda uyarmalarını ve ek şoför olmadan sefere çıkılmamasını rica ediyorum. Özellikle Orta Doğu'ya gidecek şoförlerimiz Habur Sınır Kapısı'ndan geçiş yapsınlar. Özellikle de bu kapıda geçişlerin hızlı olması ve şoförlerimizin bölgedeki tır parklarında durmamaları güvenlik açısından önemli. Bizim için şoförlerimizin güvenliği birinci önceliktir'' diye konuştu. (EAK)