İçişleri Bakanlığına bağlı kurulacak profesyonel sınır muhafaza biriminde 62 bin personel görev yapacak. Askeri personel yeni birime "yatay" geçiş yapabilecek.

İçişleri Bakanlığının "Entegre Sınır Yönetimi" kapsamında kuracağı ve yakında Mec-lis'e sunacağı, sınır güvenlik biriminin kanun tasarısına BUGÜN ulaştı. Sivil otoriteye bağlı görev yapacak birim "Sınır Muhafaza Teşkilatı Başkanlığı" adıyla kurulacak. Teşkilat Başkanlığı; ana hizmet birimleri, danışma ve denetim birimleri ve yardıma hizmet birimleri olarak yapılandırıldı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı kurulacak profesyonel sınır muhafaza biriminde kara, hava ve deniz sınırlarının güvenliğini 62 bin personel sağlayacak. Bu sayının ileride 70 bine çıkması öngörülüyor. Türkiye sınırlarının güvenliğini şu an 55 bine yakın askerin sağladığı öğrenildİ.

Askere yatay geçiş hakkı

Kara sınırları üniformalı ve silahlı sınır muhafaza timleri dışında termal kameralar ve sensörler gibi teknik cihazlarla da 24 saat izlenecek. Tasarı ile personelin özlük hakları da iyileştiriliyor. Sınır muhafaza personeli emekli olduğunda çalışırken aldığı maaşa yakın emekli aylığı alabilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komu-tanlığı'nda görevli subay-astsubaylar ile sivil memurların Sınır Muhafaza Teşkilatına "yatay" geçiş yapmasına imkan tanındı. Dileyen askeri personel yaptıkları ı pozisyona eşit bir görevde ye-1 ni birime geçebilecek. Emniyet teşkilatındaki memur ve amirler de bu imkandan faydalanacak. 2 bin 500 dolayında su-bay-astsubayın görev yaptığı Sahil Güvenlik Komutanlığı kapatılacak. Sahil Güvenlikte görevli binbaşı ve üstündeki rütbedeki subaylar kadrolarının bulunduğu Deniz Kuv-vetleri'ne geri dönecek. Sahil Güvenlik kadrosunda çalışan binbaşı ve alt rütbedeki subay ile astsubaylara tercih imkanı sunulacak. Gönüllü olan muvazzaflar yeni birime geçecek. Geçmek istemeyen ise Deniz Kuvvetle-ri'nde istihdam edilecek.

Geçiş aşama aşama olacak

KANUNUN yürürlüğe girmesinden sonra asker 510 yıl içinde görev ve yetid-lerini Sınır Muhafaza Teşki-latfna devredecek. Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı, Yunanistan ve Bulgaristan kara sınırlarından 5, Gürcistan Ermenistan, Azerbaycan ve Suriye kara sınırlarından ise 10 yıl içinde çekilecek.

İŞTE GÖREVLERİ

■ Sınırları her türlü yasa dışı faaliyete karşı korumak ve güvenliğini sağlamak.

■ Sınır bölgelerinde fiziki güvenlik sistemi ve sınır gözetim teknolojilerini, tesis, bakım ve idamesini temin etmek.

■ Sınır kapılarında; kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak. İnsan ve araç trafiğini düzenlemek. Yolcu giriş ve çıkışı, pasaport veya pasaport yerine geçerli seyahat belgelerini kontrol etmek.

■ Kişi ve ulaşım araçlarının belirlenmiş sınır kapıları dışından devlet sınırlarını geçmelerini önlemek, mal ve eşyanın kaçak olarak ülkeye girişine engel olmak.

■ Bütün sahillerde, iç suları olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında görevlerini yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.

bugün