Olay, aylardır gergin olan ABD-Pakistan ilişkilerini bitirme noktasına getirdi. Pakistan hükümeti, NATO’nun ikmal yolunu kesti, ülkedeki ABD üssünün de boşaltılmasını istedi.

11 Eylül saldırıları sonrası ABD ile “sıkıntılı” bir ittifak kuran Pakistan, o günden beri bir günde en büyük darbeyi yedi. Pakistanlı yetkililerin açıklamasına göre Afganistan’dan kalkan NATO taarruz helikopterleri, dün sabaha karşı Pakistan’ın kuzeybatı sınırında, Mohmand yakınlarındaki bir tepede bulunan Salala Jandarma Karakolu’na saldırı düzenledi. 300 metre ötedeki bir başka karakol da iki kez vuruldu. Herhangi bir “kışkırtma” olmaksızın düzenlendiği öne sürülen saldırıda Pakistanlı 2 subay ve 26 asker öldü, 12 asker yaralandı.

Olayın, Afganistan’a sızan Taliban ve El Kaide militanlarının konuşlandığı Pakistan’ın 7 aşiret bölgesinden birinde gerçekleşmesi dikkat çekti. ISAF sözcüsü Gen. Carsten Jacobs olayı doğrularken, ISAF Komutanı Gen. John R. Allen de Pakistan ordusuna bir taziye mesajı gönderdi ve olayın bütün boyutlarıyla araştırılacağını bildirdi.

Ancak bu mesaj Pakistan’ın öfkesini dindirmedi. Olaydan sonra Federal Güvenlik Kabinesi’ni toplayan Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, “Saldırı Pakistan’ın egemenliğine karşı yapılmıştır. Bu kabul edilemez” dedi. Kabine toplantısından sonra Pakistan’ın ABD, NATO ve ISAF ile “diplomasi, siyaset ve istihbarat alanlarındaki tüm programları, faaliyetleri ve işbirliği anlaşmalarının gözden geçirileceği” de bildirildi.

İslamabad ilk tepki olarak NATO’nun ikmal hattını kesti. Afganistan’daki NATO birliklerine giden yakıt, gıda ve silah sevkiyatının yarısı Pakistan’dan geçiyor. Dün en az 50 NATO kamyonu, Afganistan’a açılan Hayber geçidinden geri çevrildi.

Pakistan Güvenlik kabinesi son olarak, ABD ile arasında sorun yaşatan Belucistan eyaletindeki Şemsi Hava Üssü’nün 15 gün içinde boşaltılmasını istedi. Üs, 11 Eylül’den sonra Afganistan operasyonlarında kullanılmak üzere ABD’ye tahsis edilmişti. Ancak ABD’nin 1 Mayıs’ta Usame Bin Ladin’in İslamabad’a bildirmeden yakalamasının ardından iki ülke ilişkileri gerilmiş, Pakistan’daki ABD askeri varlığı tartışma konusu olmuştu.