7'nci SineMardin Uluslararası Film Festivali, Mardin Hilton Garden İnn Otel'de verilen kokteylle başladı. İran sinemasını dünyaya tanıtan ünlü yönetmen Majid Majidi ile Murathan Mungan'ın da katıldığı açılış kokteylinde konuşan Mardin Vali Vekili Selim Palamut, SineMardin Film Festivali'ni Mardin'de yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Palamut, "Şehirlerin insanı kuşatan bir ruhları vardır. Mardin de sinemacıların, fotoğrafçıların eşsiz ilham kaynağıdır. Son zamanlarda bölgemizde yaşanan huzur ve güvenin ardından Mardin sinema ve dizilerin vazgeçilmez mekânlarından biri haline geldi. Mardin Müslümanı, Süryanisi, Kürdü, Arabı ve Yezidisi ile insanların hoş gürü içerinde bir arada yaşadığı aynı gelenek ve göreneklerin yaşadığı bir marka şehirdir. Bu konuda yoluna devam etmektedir. Mardin'i bir film platosu haline getirmek istiyoruz. Biz inanıyoruz Mardin Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun Mardinwood'u olacaktır." dedi.

Mardin Film Ofisi Derneği ve festival yönetmeni Helün Fırat ise temel amaçlarının Mardin'in sinemayla ilgili altyapısının ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması olduğunu söyledi. Birçok ünlü yönetmenin ödüllü filmlerini Mardinli sinemaseverlerin beğenisine sunacaklarını kaydeden Fırat, "8-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan 7. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali'nin en büyük özelliğinin ilk kez yarışmalı iki bölümü Mardinli sinemaseverlerin beğenisine sunacak olmasıdır. Kısa ve belgesel kategorilerinde yarışacak olan filmler yine Mardinli sinemaseverler tarafından oylanacak. Ayrıca bu sene bizim teklifimizi kabul ederek bizi kırmayan ve onur konuğu olarak katılan Murathan Mungan'a teşekkür ediyoruz. Kendisine onur ödülünü sunmak bizlere onur verecek." dedi.

MURATHAN MUNGAN'A ONUR ÖDÜLÜ

Helün Fırat'ın konuşmasından sonra sahneye gelen Murathan Mungan ise onur ödülünü almaktan mutluluk ve onur duyduğunu kaydederek, "Bir şair ve yazar olarak hayatımın başından beri bir çok ödülle onurlandırıldım. Ama bu ödülün benim için ayrı, derin ve değerli bir yanı var. Düşünenlere, akıl edenlere, çağıranlara ve bu gece buraya katılan herkese bütün hemşehrilerime gönülden teşekkür ederim. Bir Mardin çocuğu olarak bu ödülü alıyorum. Bu kadar güzel bir gökyüzüne sahip bir kent, sizce artık bir yazlık sinemayı hak etmiyor mu? Bu güzel teraslardan birini yine hayallere ve yıldızlara açalım" diye konuştu.

MAJİD MAJİDİ DE SİNEMARDİN'DE

Geçtiğimiz yıl Bahman Ghobadi'yi konuk eden SineMardin, bu yıl İran sinemasını dünyaya tanıtan ünlü Yönetmen Majid Majidi'yi ağırladı. Serçelerin Sesi, Cennetin Çocukları ve Baran filmlerinden oluşan özel gösterimler de Mardinli sinemaseverlerle buluştu. Türkiye'nin en tarihi geçmişe sahip bir kentinde festivale katılmanın kendisi için bir gurur kaynağı olduğunu söyleyen Majidi, "Mardin'e inmeden önce uçağımız Mardin üzerinden inişe geçince karşılaştığım o manzaraya inanamadım. Dünyanın sayısız ilini gezen biri olarak ilk defa böyle tarihi bir manzara ile karşılaştım. Ortaçağ'daki şehirleri aratmayan Mardin'in manzarası karşısında büyülendim." dedi.

Mardin'in tarihi ve kültürel birikimini bir araya getirecek bir çalışmaya kendisinin de imza atmak istediğini anlatan Majidi, "Mardin adeta doğal bir film platosu, burada benim de imzamın olmasını isterim. Türkiye'deki sinemaya uzak değilim. Semih Kaplanoğlu'nun Yumurta filmi ve Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun'u bana göre çok iyi filmler ve iyi yönetmenler, kendileri çok yetenekli. Ticari amaçlı eğlence filmleri çok zarar veriyor sanatsal yapıya. Eğlence amaçlı çekilen filmler, İran'da da bizim işimizi zorlaştırıyor. Filmlerimin genelinde çocuklar hakim. Çünkü ben çocuk yaşta sinemaya başladım. O dönem benim için çok önemliydi. Her zaman çocukların saflığı ve sadakatini ön plana çıkarmak istemişim. Onun için de filmlerimde çocuklara çok yer veriyorum. Kültür yozlaşması ne yazık ki gençliği robotlaştırıyor, ben de filmlerimle onları kendi geleneklerimize, adetlerimize götürmeye çalışıyorum." şeklinde konuştu.

SİNEMASIZ KENTTE SİNEMA FESTİVALİ

SineMardin'in, her yıl olduğu gibi sinemaya doğrudan ulaşma imkanı bulamayan genç ve çocuklar için özel bir gezici gösterim programı sunacağı belirtildi. SineMardin ve Mardin Film Ofisi işbirliğiyle oluşturulacak destek fonuna Mardin'de yaşayan genç sinemacıların kısa, belgesel ve uzun metraj film projeleriyle 31 Aralık 2012 tarihine kadar başvuruları devam edecek.

Açılış konuşmaların ardından Mardin'de ilk sinemayı getiren ve sinemada emeği geçenlere ödül verildi. Ödül töreninde bir konuşma yapan festival koordinatörü Zihni Tümer, Mardin'de 1980'li yıllarda 6 tane açık hava sinemasının olduğunu dikkat çekerek Mardin'in geçmişte sinemaya olan ilgisine vurgu yaptı. Tümer, film ofisi olarak ilk film festivallerinin sinemasız kentte sinema festivali sloganı ile başladığını hatırlattı. Daha sonra davetlilerle birlikte Mardin Cumhuriyet Meydanı'nda Mardin Müzesi alanında Majid Majidi'nin 'Serçelerin Sesi' filmini izledi.