Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sinema sektöründe çalışanların emeklerinin karşılığını alması ve insanca çalışma koşullarına sahip olması gerektiğini belirterek, ''Son günlerde bu tartışmalar var. Biliyorum ve çok hak veriyorum'' dedi.

Şişli'deki Sinema Meslek Birlikleri Merkezinin açılışında konuşan Günay, bu güç birliğine geçen yıl destek olmaya karar verdiklerini söyledi.

Günay, Türk sinemasının artık dünya çapında büyük başarılar elde etmeye başladığını, son 20 yılın en büyük başarısı olarak 41 milyon seyirciye ulaştığını belirtti.

Sinemanın sanatın en kitlesel ve en kalıcı alanlarından biri olduğunu ifade eden Günay, ''Sinemayı önemsiyorum. Çocukluğumuzda izlediğimiz filmler başka bir tatla bugün hala izlenebiliyor, ondan örnek alınabiliyor ve ondan yenisi üretilebiliyor. Birçok duyguyu, konuyu, bilgiyi sinema aracılığıyla öğrenegeldik şimdiye kadar'' diye konuştu.

Günay, sinemada tekniğin geliştiğini ve bu doğrultuda yeni, önemli ve çok daha geniş kapsamlı yapımları ortaya çıkarma imkanı oluştuğunu dile getirdi.

-''HİÇBİR TANITMA KAMPANYASI BAŞARILI BİR FİLM KADAR ETKİLİ OLAMAZ''-

Türkiye'yi dünyada olumlu bir imajla tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, ''Türkiye, turizmde dünyanın önemli ülkelerinden biri haline geldi. Türkiye'nin sadece deniz kıyılarını değil, tarihini, edebiyatını, kültürünü, arkeolojisini, tüm bunları tanıtmaya çalışıyoruz. Türkiye'yi tanıtmak için biz yıl içinde tanıtma kampanyaları düzenliyoruz. Ancak şuna inanıyorum; hiçbir tanıtma kampanyası başarılı bir film kadar etkili olamaz'' dedi.

Günay, çocukluğunda izlediği ''Roma Tatili'' filmiyle İtalya'nın dünya çapında bir tanıtım yaptığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Hala biz İstanbul'da bu çapta bir film çıkaramadık. Hala Türkiye ile ilgili böyle bir film çıkaramadık. Geçmiş yıllarda önümüze gelen bazı fırsatları ıskaladık. Troya'nın Türkiye'de çekilme şansı varmış, bunu yapamadık. Şimdi böyle fırsatlar elimizden kaçmasın diye uğraşıyoruz. Uluslararası yapımcılar da gelmeye başladı Türkiye'ye.''

Sektörde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için tüm birimleriyle ellerinden geldiğince çalıştıklarını aktaran Günay, ''Çok mesafe alamadık belki önceki yıllara göre ama iyi niyetli bir işbirliği içinde çalıştığımızı zannediyorum. Bu işbirliği sayesinde telif hakları başta olmak üzere birçok sorunu çok uzun olmayan bir süreçte aşabileceğimizi düşünüyorum. Elbette bu sektörde çalışanlar emeklerinin karşılığını almalılar, insanca çalışma koşullarında çalışmalılar. Son günlerde bu tartışmalar var. Biliyorum ve çok hak veriyorum. Ancak böyle olursa biz uluslararası alana daha başarıyla çıkan filmler, yapımlar sunabiliriz'' diye konuştu.

Günay, sinemayı, dünyanın birbirini tanımasında ve Türkiye'nin tanıtılmasında çok önemli sanat dallarından biri olarak gördüğünü söyledi.

Sanatın bütünüyle desteklenmesi gerektiğini bildiğini ifade eden Günay, ''Hayat çok katı, siyaset çok katı. Hayat çok acımasız, çok çileli. Hayatı dayanılabilir, yaşanabilir kılan sanattır'' dedi.

Günay, sinemanın çeşitli sanat dallarını bir araya getiren özel ve bütünsel bir alan olduğunu dile getirerek, ''Sinemanın ayağa kalkması, gelişmesi, bu alanda çalışanların emeklerinin karşılanmasının ötesinde bence hepimiz için çok özel bir anlam taşıyor'' diye konuştu.

Türkiye'deki film yapımlarına destek verildiğini, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Günay, Maliye Bakanlığı ile teşvik konusunda bir çalışmaları olduğunu, henüz tam bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Günay, Türk filmleri ile ulusal ve uluslararası alanda özlenen ödüllerin yeniden görülmeye başlandığını da sözlerine ekledi.

Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği Sözcüsü Erdal Tuşunel de sinema alanındaki 8 meslek birliği olarak ortak bir anlayış içerisinde tek bir ses şeklinde telif haklarının takibini gerçekleştirebilmek ve Türk sinema sektörünün gelişimini sağlamak amacıyla geçen yılın Ocak ayında bir araya gelerek, ''güç birliği'' kurduklarını söyledi.

-GÜNAY'DAN SEMBOLİK ÇEK-

Konuşmaların ardından Bakan Günay, Zeynep Özbatur Atakan'a, yapımcısı olduğu iki filmin yurt dışı gösterimlerinden doğan telif gelirinin sembolik çekini sundu.

Çok sayıda sinema sanatçısının katıldığı açılışta müzik dinletisi de sunuldu.

Bu arada Bakan Günay, açılış öncesinde sinema sanatçılarıyla yaptığı sohbette, Alay Köşkü'nde bir edebiyat kütüphanesi, yazarlar evi yapmayı planladıklarını söyledi.

Günay, yarın Diyarbakır'a gideceğini belirterek, ''Diyarbakır'da da çok güzel şeyler yapıyoruz. Mesela eski sıkı yönetim mahkemelerinin bulunduğu alanda İçkale'de 50 bin metrekare alanda müze yapıyoruz'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bakanlığın hazırladığı ''Türk Sineması'nda Yerli Arayışlar'' adlı kitabı meslek birliklerinin başkanlarına hediye etti.

A.A.