Aydın Belediyesi, Aydın Tabip Odası ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Aydın Şubesi"nde organize edilen “Sınav Stresi ve Başa Çıkma Yolları” konulu seminer Nevzat Biçer Konferans Salonu"nda yapıldı. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Dereboy"un konuşmacı olarak katıldığı semineri Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, öğrenciler ve öğrenci velileri izledi.
Prof. Dr. Çiğdem Dereboy, seminerde yaptığı sunumda sınav stresi ile baş etme yollarından ve sınav döneminde ailelere düşen görevlerden söz etti. Grup eğitimi şeklinde yapılan seminer, sohbet havasında geçti.
Bu sınavın çocuklar için hayat-memat meselesi olarak görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Çiğdem Dereboy; “LYS, yüksek stresli sınav kategorisine giriyor. Üniversite sınavına girerken öğrencilerin tek bir hedefe bağlı kalmaması gerekiyor. Bu sınavda öğrencilere olduğu kadar ailelerine de büyük görevler düşüyor” dedi.
Yapılan araştırmalara göre sınav kaygısının en çok çalışkan öğrencilerde görüldüğüne işaret eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp, “Öğrencileri heyecanlandırıp kaygılandıran bu sınavların kendisi değil aslında, sınava yükledikleri anlamlardır. Sınav kaygısı ve strese kapılmanın en büyük sebeplerinden biri ümitsizliktir. Bu nedenle bir öğrencilere ümitli olmalarını tavsiye ediyoruz. Yüksek kaygı ümitleri söndürülebilir. Kendine güvenini kaybetmeyen öğrencilerin kaygı düzeyi olumsuz olarak artmaz. Öğrenciler kendine olan güvenlerini geliştirici etkinliklere yönelmeli, önceden başarılı olduğu durumları hatırlamalı, aynı şeyleri ve daha iyisini yapabileceğine kendisini inandırmalıdır. Ayrıca bir sınavda ortalamanın altında not almak veya sınavı kazanamamak dünyanın sonu değildir” diye konuştu. iha