Bugün Lisans Yerleştirme Sınavı"na (LYS) girecek binlerce aday, sınav belgeleri kendilerine ulaşmadığı için, ÖSYM merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sorunun PTT"den kaynaklandığını söyledi, PTT ise ÖSYM"yi suçladı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) belgeleri adreslerine ulaşmayan binlerce öğrenci, sınava bir gün kala ÖSYM merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İstanbul"da aşırı sıcakta saatlerce bekleyen öğrenciler, belgeleri adreslerine ulaştıramayan ÖSYM ve PTT"ye isyan ettiler. İstanbul Üsküdar ÖSYM Bürosu önünde oluşan kuyruğun büyük kısmı bugün LYS"ye girecek adaylardan oluşurken, kalan kısmını ise KPSS"ye başvuracak adaylar oluşturdu.

İstanbul"un değişik semtlerinden gelerek sınav arefesinde kuyruğa giren adaylar için, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan sorunun PTT"den kaynaklandığını söyledi. Yarımağan, sınava giriş belgelerini 2 hafta önce adayların kendi verdikleri adreslere postaladıklarını belirterek şunları kaydetti, “Özellikle İstanbul"da dağıtımda sıkıntılar yaşanıyor.

Posta idaresinin dağıtamadığı büyük oranda belge var. Başka kentlerde ise olmuyor. Biz İstanbul"daki 2 merkezimizde sınava giriş belgesini adaylara veriyoruz. Kuyrukta bekleyenlerin hepsinin belgelerini vereceğiz.”

"Halimizden utanın"

Kuyrukta bekleyen öğrencilerle görüştüğümüzde ise hepsi isyandaydı;

* Fatih Metinyurt (20): “Sınav belgem gelmediği için Beyoğlu"ndan kalkıp Üsküdar"a belgemi almaya geldim. 40 TL başvuru ücreti vermiştim şimdi 3 TL daha vereceğim. Verdiğimiz paralar nereye gidiyor anlamıyorum. 1 hafta öncesinden belgemin ulaşması gerekiyordu.”

* Gülistan Şahin (19): “Sarıgazi"den kalkıp belgemi almaya geldim.

2 saatim yolda geçecek. 2 saatten beri de kuyrukta bekliyorum. Bunu yaşamak zorunda mıydım? Devlet büyüklerimiz bizim bu halimize bakmalı ve utanmalı.”

* Fatih Karamustafa (20): “Ataşehir"den geldim. Sınav yarın ve ben kuyrukta bekliyorum. Bunu hiçbir mantık alamaz. AB"ye gireceğiz deniliyor. AB bu manzarayı gördüyse şansımız hiç kalmaz.”

* Kader Çınar (20): “YGS"de de sınav belgem geç gelmişti. Şimdi yine aynı çileyi yaşıyoruz. Bu sefer daha fazla kişinin başına geldi. Gaziosmanpaşa"dan geldim ve 2 saatten beri kuyrukta bekliyorum. Şu anda evde dinleniyor olmam gerekirdi. Çünkü sınava saatler kaldı.”



PTT: ÖSYM"nin adresleri eski


Türkİye Posta Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) İstanbul Başmüdür Yardımcısı Tuncer Helvacıgül ise sorunun eksik adres bildirimi, güncellenmeyen adresler ve ÖSYM"nin bazı adayların eski adreslerini kullanmasından kaynaklandığını söyledi. Helvacıgül, Cumartesi sabah saatlerinde dağıtımı yapılmayan tüm sınav belgelerini dağıtmaya çalışacaklarını belirterek, hatanın kendilerin de aranmaması gerektiğini söyledi.



LYS duası


Ünİversİteye giriş için bu yıldan itibaren uygulanacak olan LYS sınavı öncesi Eyüp Sultan Camii"ne koşan öğrenciler ve aileleri bir yıl boyunca harcadıkları çabanın karşılığını alabilmek için dua etti. Kimi aileler ve öğrenciler cuma namazı öncesinden geldikleri camii avlusunda saatlerce Kuran okuyarak dualar etti. Öğrenciler ve aileler nedeniyle ayrı bir izdihamın yaşandığı Eyüp Sultan Camii"nde görevliler zor anlar yaşadı. Çocuklarının sınavdaki başarısı için dua eden bazı anneler dileklerinin kabulu için şeker dağıttı.