Özel Tek Lider Dershaneleri ve Yargı Yayınevi Açık Öğretim Koordinatörü Mustafa Gümüş sınav kaygısının iyi yönetildiğinde bir nimet olduğunu belirtti.

Çoğu kişinin bildiğinin aksine kaygı, endişe ve sıkıntı duygularının hayatımızı güzelleştirebileceğini belirten Koordinatör Mustafa Gümüş, kaygının hayatta kalmak için en önemli duygulardan biri olduğunu ifade ederek "Kaygı olmazsa kişi daha iyiyi yapmak için çaba göstermez.

Beğenilmeme kaygısı, güzel kıyafetler alıp kendimize bakmamızı sağlarken, yalnız kalmak kaygısı bizim arkadaş edinmemiz için bir işaret verir. Bilmediğimiz bir yere giderken 'Ya kaybolursam?' diye hafiften kaygılanarak yanımıza harita, pusula, cep telefonu almak hayatımızı kurtarabilir.

Kaygı bazen de sınavlar konusunda ortaya çıkıp, bazıları için 'daha fazla bilgi edin ve pratik yap' çağrısı yapar. Ne zaman ki bu çağrı, bir ikazdan öteye geçip 'tehlike geliyor' alarmına dönerse, o zaman durum sınav kaygısı halini alır" dedi.

Kişilerin bir birlerine benzer şekilde bu kaygıyı yaşadıklarını belirten Özel Tek Lider Dershaneleri ve Yargı Yayınevi Açık Öğretim Koordinatörü Mustafa Gümüş ellerde titreme, terleme, baş dönmesi, karın ağrısı, gözlerde kararma, nefes alamama ya da dikkat dağınıklığı şeklinde benzer fizyolojik belirtilerin yanında düşünce içeriklerinin de ortak yanları olduğunu kaydetti.

Öğrencilerin sınav öncesi kaygılarını işe yarar şekilde yönetmeleri için zihni, ruhi ve fiziki düzenlemeleri yapmalarının önemine işaret eden Gümüş, "Bu beceriyi kazanarak kaygıyı istenen seviyeye düşürmek için doğru nefes alma, gevşeme ve olumlu hayaller kurmanın en etkili yol olduğunu ifade etti.