CHP’nin televizyonlarda dönen “simitçi öğretmen” reklamını gördünüz mü? Görmeyenler için hatırlatalım. Bir kızcağız, simit almak için tezgaha yanaşıyor ve bu sırada simitçinin, öğretmeni olduğunu fark ediyor. Bir “hocaam” narasıyla şaşkınlığını ifade ederken öğretmeni utancından yerin dibine giriyor. Gerçekten günümüzde, gösterildiği gibi hâlâ simit satan öğretmen var mıdır diye merak ettik ve soluğu İstanbul’un en kalabalık noktalarından üçünde, Taksim, Bakırköy ve Mecidiyeköy’de aldık. Bu semtlerde, bir tek simitçi öğretmene rastlamadık. CHP reklamını sorduğumuz simitçilerden de onlara ürün temin eden fırıncılardan da “Bizim esnaf birbirini tanır. Nadir de olsa emekli var, fakat öğretmeni yok” cevabını aldık.
 
TAM BİR BOYAMA
 
Ağrılı Özal Mazkan (23), Taksim İstiklal Caddesi girişinde simit satıyor. 3 senedir bu işi yapıyor.
 
Mazkan, “Taksim’de 60 kadar simitçi var. Ben emekli öğretmen görmedim” diyor. Kurthan Gün (39) de Bakırköy’ün simitçilerinden. “Askerlikten bu yana bu işteyim” diyor Osmaniyeli simitçi.
 
Ardından da reklamla ilgili yorumunu yapıyor: “Yok be abi, o reklam tam bir boyama. Artık insanlarımız bunları yemiyor. Burada simitçiliği ek iş olarak yapan yok. Sadece yövmiye ile çalışan bir amcamız var o kadar.” Bingöllü Ziya Özgün de “Bu işi meslek olarak yapıyor insanlar. Reklamı inandırıcı bulmuyorum” diyor.
 
UTANILACAK DEĞİL, YAPILACAK İŞ!
 
Taksim ve Mecidiyeköy’de simit 1 lira, Bakırköy’de ise 75 kuruş. Buralardaki simitçiler günde 250 ile 350 arasında simit satıyor ayda 2 bin lira civarında para kazınıyorlar.
 
Eğitim Bir-Sen: Ajitasyon yapılıyor
 
Öğretmenlerin şu anda bin 700-800, emekli öğretmenlerin ise bin 250-300 lira civarında maaş aldığını kaydeden Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, simit satan öğretmen reklamıyla CHP’nin duygu sömürüsü yaptığını söyledi. Özer, kendi üyeleri içinde ve çevresinde ek iş yapan ya da emekli olup da simit satan birisi olmadığını, aksine daha saygın işlerde çalıştıklarını kaydetti. (Türkiye)