Kosova"dan 17 yaşındayken İstanbul"a ailesiyle birlikte göç eden Ali Şen iş hayatına ilk olarak Fatih"te manavlık yaparak başlamış...

Ama hayatının ilk hayal kırıklığını yaşadığı işi ancak 23 gün sürebilmiş. Sonrasında kaynakçılık, Danimarka"da işçilik, genel müdürlük derken Türkiye"de deri ticaretine atılan Ali Şen, Rusya ile 40 yıl iş yapmış. Hâlâ Gazprom"un ortağı olan
70 yaşındaki Ali Şen artık işleri iki oğluna devretmiş...
Türkiye"ye göç ettikleri günü “O gün Mithatpaşa Stadı"nın yanından geçerken Fenerbahçe Galatasaray"ı 3-1 yeniyordu” diye gururla anlatan Ali Şen"in Fenerbahçe sevgisini anlatmaya bile gerek yok...
Ali Şen ile emekliliğin keyfini çıkardığı Bodrum Yalıkavak"ta 90 dönümlük arazi üzerine kurduğu ve “Ali Babanın Çiftliği” adını verdiği çiftlik evinde buluştuk. İlk kez Pazar Vatan"a kapılarını açan Ali Şen ile iş hayatını, Fenerbahçe sevgisini ve torunlarıyla geçirdiği emeklilik günlerini konuştuk.




Dünyayı gezdim, Bodrum"dan daha güzel bir yer görmedim



Sizi çok sağlıklı görüyorum. Bunun sırrı ne?
Sağlıklı yapımı Bodrum"a borçluyum. Yaz-kış Bodrum"da yaşıyorum. Hava güzel, nem yok, bol bol yürüyüş yapıyor ve yüzüyorum. Akşam da balığımı yiyiyorum. Yediğim her türlü meyve-sebze çiftliğimde yetişiyor. Hepsi organik.

Günde kaç saat spor yapıyorsunuz?
Sabahları 1.5 saat, akşamları da bir o kadar...

Bodrum ile ilişkiniz ne zaman başladı?
Bodrum"a beni ilk kez Abdullah Acar getirdi. Geliş o geliş. Ancak bütün dünya gibi Bodrum da değişime uğradı. Tabiat bakirken burası da tecavüze uğradı. Bodrum"a medeniyet ve teknoloji geldi. Beraberinde de medeniyetin ve teknolojinin hastalıkları da... 1980 yılında Bodrum"da 252 adet manyetolu telefon hattı vardı. Telefon etmek için Yunan adalarına giderdik. Yol yoktu. Bugün ise her taraf doldu. Biz Bodrum"a yerleşen şehirliler olarak artık kimse gelmesin, burası bizim demeye hakkımız yok. ABD"de Miami"de, Fransa"nn Riveria"sında ne olduysa Bodrum"da da o oldu.

Buraya ne zaman yerleştiniz?
1988"den beri Bodrum"da yaşıyorum. Yalıkavak Gökçebel köyüne kayıtlıyım. Oyumu burada kullanan bir vatandaşım. Hayatımdan son derece memnunum.

Ali Şen

Foto galeri için tıklayın


Zamanızı nasıl geçiriyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
Dünyanın her tarafını gezdim. Ya çok güzel ya güzel. Gitmediğim yer yok. Emekliliğimi tabii ki çocuklarım, ailemin yanında ve ülkemde geçiriyorum. Dalgıç olduğum için dalmadığım deniz yok. Hiç kuşku yok ki Bodrum en güzeli. Sadece Muğla"da 1.130 kilometre kıyı şeridi var. İspanya"nın tüm sahil kıyısının kat kat üzerinde, ona göre siz kıyaslayın.

Bodrum"un turizme katkısı fazla mı?
Bodrum"un turizme katkısı henüz fazla değil. Ne yazık ki uzun vadeli turizm yatırımı kârlı değil. İklim şartları bu güzellikleri sürekli insanlara yansıtamıyor. Bodrum"da sezon maksimum 4 aydır. Bu süre içinde uçaklarda yer bulunmaz. Sezon bitince de uçaklar boş gelip gider. Bodrum"da rutubet Datça yarımadası ile birlikte dünya rutubet haritasında en sağlıklı 5 yerden 2"ncisidir.




Türkiye"ye göç ettiğimiz gün F.Bahçe, G.Saray"ı 3-1 yenmişti



Ali Bey, doğma büyüme nerelisiniz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Kosova Prizren doğumluyum. Biz bir Türk ailesiyiz. Arnavut ve Boşnak değiliz. Evlad-ı Fatihanlardanız (Osmanlı"nın askeri ve bürokratik zevatın torunları). Babam Hasan Maga, kentin en tanınmış toprak ağasıydı. 2"nci Dünya Savaşı"ndan sonra Tito"nun rejimi gelince toprak reformuyla tüm araziler devletleştirildi. Rahmetli annem, babam, ağabeyim, ağabeyimin rahmetli eşi, ablam ve ben Türkiye"ye göç ettik. Türkiye"ye dönüşümüzde sandık ki Sirkeci"de Türk halkı bizi kırmızı halı ile karşılayacak. Çünkü biz oradan Türkiye"ye gelen değil, Türkiye"den Rumeli"ye giden ailenin dönüş yapan torunlarıydık. Vatan bizimdi.

Türkiye"ye zengin bir aile olarak mı döndünüz?
Evet. 2 Haziran 1956 yılında akrabamız Raif Abi, Sirkeci"den bizi aldığında Mithatpaşa (İnönü) Stadı"nın önünden geçtik. O sırada Fenerbahçe-Galatasaray maçı oynanıyordu. (FB 3-1 maçı kazanmıştı). Kim derdi ki “Bir gün gelecek Ali Şen, o stada Fenerbahçe Başkanı olarak gidecek ve 40 bin kişi onu ayakta alkışlayacak.”

Siz İnönü Stadı"nda ayakta mı alkışlandınız?
Hem de birkaç kez.




Evine sebze filesi götürdüğüm adam karısını benden kıskandı ve yakama yapıştı



İş hayatınız nasıl başladı?
Zengin bir aile olduğumuz için Kosova"da hiç çalışmadım. İstanbul"a gelince Fatih, Malta"da Atik Ali semtinden Çarşamba"ya giden caddede dükkan kiraladım. Ağabeyim meyve halinde muhasebeci olarak çalışıyordu. Halde domates ve patlıcanın kilosu 5-10 kuruş, Nişantaşı"nda 80 kuruştu. Hesap yaptım, “Tamam zengin oldum” dedim. Her sabah eşek arabası ile dükkana meyve ve sebze getirmeye başladım. Yeni yapılan apartmanların kapısını çalar, sipariş alır, ertesi gün siparişlerini teslim ederdim. Hem ucuz hem kapıda teslim olduğu için çok iş yapmaya başlamıştım, manavlardan 5-10 kat fazla mal satmaya başlamıştım. Ancak sadece 23 gün sürdü. Çünkü yeni evli bir çiftin evine meyve sebze filesini götürdüğümde karısını benden kıskanan adam yakama yapışarak “Bu eve bir daha gelirsen ayağını kırarım, nereden geldi bu gavurlar” diyerek üstüme yürüdü. Hayat tecrübem içinde ilk sükûtu hayalim bu oldu. Gavurluk lafı bana çok dokundu. Dükkanımı kapatarak manavlık hayatımı sona erdirdim ve semti terk ettim.

Manavlığı bıraktıktan sonra ne iş yaptınız?
Beşiktaş"ta akrabamın yanında kaynakçı çırağı olarak çalışmaya başladım. Askerden sonra Danimarka"ya kaynakçı olarak gittim. Tüpraş Rafinerisi"ni yapan Amerikan Kellog şirketi Danimarka"da petrol rafinerisi kuruyordu. 3 bin 850 kişilik şirkette 12 Türk çalışıyorduk. 4-5 ay sonra şirketin üçüncü adamı İnspektör oldum. 2 ay sonra Danimarka"nın tanınmış Ludwigsen-Herman şirketine Genel Müdür olarak geçtim. Daha sonra şimdiki eşim Bente ile evlendim. Adnan ve Metin orada, Suzan ise İstanbul"da doğdu.

Kendi işinizi ne zaman kurdunuz?
Danimarka"da dericilik hayatına başladım. 1967 yılında Türkiye"de ilk kez deri konfeksiyonunu ben ihraç ettim. 1970"lerin başında Japonya"dan ABD"ye ve tüm Avrupa"ya ilk kez ben deri konfeksiyonunu ihraç ettim. İş Bankası"ndan 1981"de İzmit"teki batık Kazlı Deri Fabrikasını 5 milyon 800 bin dolara satın aldım. Fabrikanın adını MAGA (Babamın adı) Deri olarak değiştirdim. Avrupanın birinci, dünyanın 3"üncü deri fabrikası oldu. Dericilikte rekabet sertleşince 1989 yılında son verdim. Bu işin kaymağını yemiştik.




Türkiye Rusya"dan gaz aldıkça benim de gelirim artıyor



Rusya ile ilişkiniz kuzu derisi ile mi başladı?
Sovyetlerde 40 yıl iş yaptım. Üç kişiydik. Rahmetli Ertan Balin, Atilla Uras ve ben Rus hurda demirini dünyaya sattık. MGK kararı ile bana verilen görev üzerine tek NATO ülkesi olarak Sovyetlerden helikopter ve askeri teknoloji ithal ettik.

Rusya ile enerji işine nasıl başladınız?
1986 yılındaki ilk Gazprom Türk- Rus Enerji toplantısına beni rahmetli Özal götürmüştü. Gorbaçov ile başlayan ve Yeltsin ile devam eden gaz ticaretine, Putin"in iktidara gelmesi ile başladım. Sırbistan"da Gazprom ile işlerimiz var. Kömür-petrol yüzyıllarından sonra bu yüzyıl doğalgaz çağıdır. 2086 yılına kadar Rusya"da ispatlanmış 48 trilyon metreküp ispatlanmış gaz rezervine karşı İran"da 25, Katar"da 25 trilyon metreküptür. Hem Türkiye"nin, hem dünyanın geleceğinin enerjisidir. Türkiye"nin gerçeklere göre hareket etmesi lazım. Ankara"da imzalanan Nabucco projesi boş ve hayali bir projedir.

Geleceğin enerjisi doğal gaz mı?
Evet. Aynen öyle. Putin ve Rusya, eski Sovyetler Birliği"ndeki Özbekistan, Kazakistan, Azerbeycan, gazı uzun vadeli kontrata bağladı. İran"ın ihracaat fazlalığı yok. Bize gazı verirken kışın sevkiyatında sürekli aksama oluyor. Irak"ta gaz nerede, ne kadar fazlalığı var bilen yok. Sadece boru ve kaynak yatırımları çok pahalı, hem de uzun vadeli olacak. İçinde gaz olmayan Nabucco projesinin maliyeti 6 milyar Euro"dan fazla. Olmayan gazı finanse edecek konsorsiyum bulamazlar. Bu bakımdan, Türkiye ister istemez enerjide Rusya"ya bağımlı olacak.

Gazın en büyük müşterisi hangi ülke?
Avrupa"da gazın en büyük müşterisi Almanya, İtalya, sonra da Türkiye"dir. Her yıl Türkiye, Gazproma 10 milyar dolardan fazla para ödüyor. Bu rakam her yıl artacak. Putin"in ziyaretinde 20 protokol imzalandı. İşler iyi takip edilmez ise bu protokollerin 15"i kağıt üzerinde kalır. Gazprom"la imzalanan, ancak gerçekleşmeyen yüzlerce protokol var.

Türkiye"nin, Rusya"ya her yıl ödediği ücret ne kadar artarsa, sizin geliriniz de o oranda mı artıyor?
Gazprom"un Türkiye"deki ortağıyım. Gazprom Türkiye"ye ne kadar gaz verirse, benim de gelirim o kadar artar.





Aziz Yıldırım harcadığı paraların karşılığını vermeil



Anladığım kadarıyla siz işlerle çok fazla ilgilenmiyorsunuz? İşlerinizi kim yürütüyor?
Oğullarım Adnan ve Metin işin başında. Ben de geziyorum. Yaz boyunca Bodrum"dayım. Kışın da dünyanın her denizine gidip dalış yapıyorum. Keyifli günlerimi sadece Fenerbahçe"nin başarısızlığı bozuyor. Fenerbahçe"de işler iyi gitmezse kaşlarımızı çatarız.

Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe"yi nasıl buluyorsunuz?
Her Fenerbahçeli gibi ben de sıkıntılıyım. Başkan Aziz Yıldırım Allah"tan üç şampiyonluk sözü verdi. Biz de bu vaadi cebimize koyduk rahatladık. Biz Başkanımıza inanan taraftarız. Ancak bu yıl işler iyi gitmezse, hele Galatasaray önümüzde olursa kaşlarımızı çatarız. Bu kaş çatmamız milyonlarca Fenerbahçeli"nin üzüntü ve öfkesi temsil edeceğinden Aziz Yıldırım ve Yönetim, Fenerbahçe"nin katkısı ile harcadıkları inanılmaz paraların karşılığını bizlere vermeli, her hafta sonu oynanan maçı kazanmalı, yoksa Aralık ayında olağanüstü kongre gündeme gelir.

FB"de kongre olursa aday olur musunuz?
İki kez, toplam beş yıl Fenerbahçe Başkanlığı yaptım. 7 kupa kazandım. Aziz Yıldırım 12 yılda 8 kupa kazandı. Aziz Yıldırım"dan daha başarılı idim
n Aziz Yıldırım"dan daha başarılı bir başkanlık mı yaptığınızı söylüyorsunuz?
Evet, Aziz Yıldırım"dan daha başarılı Başkanlık yaptım. İstatistikler ortada. 5 yılda 7 kupa, Aziz ise 12 yılda 7 kupa, bir de süper kupa aldı. Fenerbahçe taraftarlarının katkısını, Aziz Yıldırım ve yönetim kulak arkası etmesin.

Sizin Başkanlık döneminiz ile Aziz Yıldırım"ın Başkanlık dönemini karşılaştırın desek ne söylersiniz?
Şartlar değişti. Beni halk getirdi. “Ali Şen Başkan Fenerbahçe şampiyon” dediler ve getirdiler. Başkanlığımın her iki döneminde şampiyon olduk. Kulüpte para yoktu. 1981 yılında da, 1994 yılında da büyük düşünceler ortaya attık ve hayata geçirdik. Kulüpte basketbolun yeniden temelini attık. Yıl 1974 Saraçoğlu Stadı"nı biz hizmete açtık. Fenerbahçe ürünlerini biz pazarlamaya başladık. Koleji biz açtık. Samandra tesislerini biz aldık ve temelini attık. İnşaatın bile yarısını bitirmiş durumdaydık. Borsaya açılma temelini biz attık. Taraftar kulübe üye olamıyordu. Tüzüğün 9 maddesini değiştirerek bugün 15 bin üyeye biz ulaştırdık. Bütün bu yaptıklarımızı Aziz Yıldırım geldi devam ettirdi. Taraftar, hizmet edeni, açık ve dürüst yöneticileri hiç unutmaz.




Başkanlığı bıraktığımda taraftar bana elinde mendil, ağlayarak veda etti



Fenerbahçe taraftarının bana gösterdiği bağlılığın ve saygının bir başka eşi yoktur. Süleyman Seba BJK"ya çağ atlattı. Taraftar İnönü Stadı"nda “Seba gitsin, Ahmet Dursun” diye hakaret etti. Galatasaray"da Faruk Süren 4 şampiyonluk, süper kupa ve UEFA şampiyonluğu kazandı. Taraftarı istifaya davet ettiler. Bir daha da göreve çağırmadılar. Mehmet Ali Yılmaz Trabzon"da tesis yaptı, şehre son şampiyonluğu verdi. Milletvekili adayı olunca yüzde 2 oy alabildi. Rahmetli Emin Cankurtaran kulübe hizmet etti. Yüzüne bozuk para attılar, istifa etti. İki defa Başkanlık yaptım, her ikisinde de son maçta taraftar stada ellerinde mendille ağlayarak geldi ve bana ağlayarak veda etti.





Ali Koç, Mehmet Ali Aydınlar ve Metin Şen Fenerbahçe Başkan adayı olabilir



FB taraftarı “Ali Şen Başkan FB şampiyon” diye kapınıza gelse aday olur musunuz?
Camiada tribündeki taraftar profili değişti. Kongre üyelerinin yapısı da değişti. Genç, başarılı, tribünleri sallayacak, coşturacak... “İşte bu adamın peşinden gidilir, bizi tepeye çıkarır” dedikleri genç FB"lileri camia bulur ve çıkarır.

Ali Şen kesinlikle yok mu?
Ben tavsiyelerde bulunurum. Kulüp tarihinde 11 yıl arayla taraftarın arzusu ile Başkanlığa gelen tek başkan benim. Şimdi 11 yıl geçti...

Biraz önce bahsettiğiniz vasıfları taşıyan genç Ali Koç olabilir mi?
Ali Koç, Mehmet Ali Aydınlar ve Metin Şen olabilir.

Taraftar kapınıza dikilse ve “Ali Şen Başkan Fenerbahçe şampiyon” derse ne dersiniz?
Ben bu sayfayı kapamıştım. Ancak...
Önce ailem sonra Fener n Ailenize yeterince vakit ayırabiliyor musunuz?
Hayatımın en önemli varlığı olan aileme her zaman vakit ayırırım. Hiçbir güç, hiçbir konu F.Bahçe dahil, aileme vakit ayırmamı engelleyemez. Önce ailem sonra Fenerbahçe.

Bakıyorum torunlarınız ve gelininiz ile bol bol yüzüyorsunuz. Kaç torununuz var?
Adnan"ın 2, Metin"in 2, Suzan"ın 1 çocuğu, toplam 5 torunum var.

Eşiniz ile aranızdaki sevgi ilk günkü gibi. Bunu nasıl başarıyorsunuz?
45 yıldır aynı yastığa baş koyduk. Yastık kumaşları eskidi, yeniledik. Başlar aynı. Bu böyle ebediyete kadar devam edecek.




Sinema izlemek için özel bir salonu var
Ali Şen"in çiftlik arazisi içinde 2 bin metrekarelik bir köşkü var. Çiftlikte köşkün dışında, sinema salonu, özel çalışma odası, kütüphane ve tenis kortunun bulunduğu ayrı bir bina bulunuyor. Ali Şen kış aylarında zamanının büyük kısmını burada geçiriyor. Film koleksiyonu da olan Şen, film izlemeyi çok seviyor.



Fenerbahçe Cumhuriyeti!



Çiftliğinizin tepesinde Fenerbahçe Cumhuriyeti bayrağı dalgalanıyor.
Fenerbahçe Cumhuriyeti bayrağı dünyanın her yerinde dalgalanıyor. Nerede insan varsa orada Fenerbahçe bayrağı var. Bodrum"da neden olmasın? Bu potansiyeli gördüğümde bende hem Türkiye"de, hem dünyada FB dernekleri kurma fikri doğdu ve bunu gerçekleştirdik. Sahada çok başarı gösteren kişiler var. Bugün Devlet Bakanı olan Egemen Bağış da ABD"nin New York şehrinde FB derneği kurmuştu.

F.Bahçe Cumhuriyeti sözü sizin mi?
Hayır bu söz Prof. Aydın Ayaydın gibi Beşiktaşlı olan Yalçın Doğan"a ait. Bir kitabına Fenerbahçe Cumhuriyeti adını koydu. Benim çok sevdiğim bir tabir de değildir.




Erdoğan kozlarını iyi kullanan bir lider


Başbakan Erdoğan"ı nasıl buluyorsunuz?
Recep Tayyip Erdoğan, AB kartını ve Türkiye"nin Allah tarafından verilen coğrafi kartını çok iyi kullandı. Halk “Bu adam bizden biri” dediği müddetçe bu insan seçimi kazanır. Kürt açılımı Başbakan Erdoğan"ın siyasi geleceğini tayin edecek.

Erdoğan"ı siz beğeniyor musunuz?
Beğendiğim tarafları, beğenmediğim taraflarından fazla.




Siyaset için çok teklif geldi “Hayır” dedim


Siyaset düşünüyor musunuz?
Çok teklif geldi hep “Hayır” dedim. Çünkü teklif edenler parti sahipleriydi, ben birinci adam olamazdım düşüncem olduğu için kabul etmedim.

Siyasi yelpazede yeni bir oluşuma ihtiyaç var mı?
Her ülkenin, özellikle Türkiye gibi nüfusun çoğunluğu genç olan toplumlarda yeni düşünce, dolayısıyla yeni lider ve partilere ihtiyaç var. Mustafa Sarıgül, sevdiğim ve inandığım biri, Türkiye"nin siyasi geleceğine hem renk hem de büyük enerji getirir. Deniz Baykal dürüst ve açık bir politikacı ama halk onu tanıyamadı.



Yalıkavak Belediye Başkanı"na kızıyorum


Oturduğunuz Yalıkavak"ta, denizin dibinde Sovyetlerin komünist rejimindeki yapılar gibi bir ucube iş hanı inşaatı duruyor.
Yalıkavak"ın yüz karası bir bina. Bir bina ancak bu kadar kötü olabilir. Önünden geçen her insan Başkan"a küfür ediyor. Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan sevdiğim bir kişi. Seçimde de destek verdim. Bu inşaatı yapan mimar da Eren Talu. Eren Talu gibi bir isme hiç yakışmayan
bir proje. Önünden geçerken her gördüğümde hem üzülüyor hem de Başkan Saruhan ve Eren Talu"ya
öfke duyuyorum. Bu ucube
bina bir an önce kökünden
yıkılmalı.

Vatan