Yazdığı ve sahneye koyduğu Kürtçe müzikal 'Çirokek Zivistane' (Bir Kış Masalı) ile büyük ses getiren usta tiyatrocu Haldun Dormen"den ses getirecek başka bir eser daha geliyor. Dormen"in Ermeni sorununu anlatan 'Marika"nın Altınları' adlı oyun Ermeniler tarafından soykırım günü olarak anılan 24 Nisan"da izleyicinin karşısına çıkacak.

'Çirokek Zivistane', Diyarbakır"dan sonra önceki gün Ankara"da izleyicinin karşısına çıktı. Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi"nde gösterilen oyun, Kürt siyasetinin de önemli isimlerini bir araya getirdi. BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski HADEP"li Leyla Zana ve çok sayıda siyasetçi katıldı.

Habertürk"ün sorularını yanıtlayan Dormen, "İnsanları birleştirmek adına bir taş attık, dilerim bundan sonrası gelir. Yazdığım Türkçe bir oyun Kürtçeye çevrildi. Bu benim için çok önemli" dedi.

SIRADA ERMENİ SORUNU VAR

Dormen, Ermeni sorunuyla ilgili bir tiyatro oyunu üzerinde de çalıştığını belirterek şunları söyledi:

"Marika"nın Altınları, Necdet Bayındır adlı genç bir yazarın oyunu. Ümraniye Belediyesi sahnelemek istedi. Bana geldiler. Ben de oyunu yeni baştan yazdım ve sahneye uyarladım. Bir Ermeni kızıyla bir Türk gencinin 1919 yılında Van"da başlayan ancak yarım kalan aşkını anlatıyor.

'ERMENİCE"YE UYARLARIZ'

Dormen, "Bunun için çok iyi bir kadro kurduk. 24 Nisan"da İstanbul"da sahneleyeceğiz. İstanbul"un ardından Ankara"da da gösterimi planlıyoruz. Oyun siyasi çerçeveden öte insani kaygılar taşıyor. Kürtçe oyunla anlatmak istediğim şeyi bu oyunla da anlatmaya çalışacağım. Eğer teklif gelirse memnuniyetle 'Marika"nın Altınları'nı Ermenice"ye de uyarlarız" dedi.

İNAN GEDİK / Habertürk