Sağlık Bakanlığı, sezaryen doğum ve kürtaja karşı halkı bilinçlendirmek için ebeleri kullanacak.

Ev ev gezecek ‘mobil ebeler’ kadınları normal doğuma teşvik edecek. Başbakan Erdoğan’ın çıkışıyla gündeme oturan sezaryen doğum ve kürtaja karşı önlemler artırılıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Öztürk, sezaryen doğumve kürtaj tartışmalarını BUGÜN’e değerlendirdi.

MOBİL EBELER EV EV DOLAŞACAK

Sezaryen doğum oranlarının düşürülmesi için ciddi tedbirlerin alınacağını söyleyen Öztürk, kürtajla ilgili de ilerleyen günlerde bilim komisyonunun toplanacağını aktardı. Türkiye’de sezaryen doğum oranlarının düşürülmesi için iki yıl önce ciddi bir çalışma yapıldığını aktaran Öztürk, “Biz şimdi var olan çalışmayı güncelleyerek hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hazırlanan ancak yayınlanmayan kamu spotlarını yeniden uyarlayıp yayınlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI NORMAL DOĞUM İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Öztürk, aile hekimlerine düşen gebe kadın sayısının yaklaşık yüzde 30’unun kontrollerine gelmediğini ve bu grubun sezaryen oranında önemli yüzdeye sahip olduğunu söyledi. Öztürk, bu insanlara ulaşıp sezaryen ve normal doğum arasındaki farkın anlatılması için ‘mobil ebe’ hizmetini devreye sokacaklarını belirtti. Aile hekimi ile birlikte çalışacak olan ebeler kapı kapı dolaşarak gebe kadınları muayene edecek ve sezaryenin normal doğuma alternatif bir uygulama olmadığını anlatacak.

Hastanelerle ilgili tedbir alacaklarını belirten Mustafa Öztürk “Gerekirse özel hastanelerin sezaryenden aldığı farkı kaldıracağız. Kamuya ait doğumevlerini de özel hastane konforuyla donatacağız” dedi. Öztürk, keyfi olarak sezaryen yapan hastanelere ruhsat iptaline varan cezai işlem uygulayacaklarını da kaydetti.