İsrail tarafından modernize edilen tankların teslim töreninde yetkililer sadece Türk bayrağı kullanınca, İsrailliler itiraz etti. Yaşanan bayrak krizi türlü formülün ardından çözüldü. Türk ve İsrail bayrakları yan yana geldi İsrail tarafından modernize edilen 170 M - 60 tankının sonuncusu, Kayseri'de dün düzenlenen törenle Türkiye'ye teslim edildi. Toplam 687.5 milyon dolarlık projenin teslim törenine, kapalı kapılar ardında yapılan 'bayrak' pazarlıkları damga vurdu.

İlginç olayın perde arkası Akşam gazetesinden Barkın Şık'ın haberinde ortaya çıktı. M - 60 tankının teslim töreninde İsrail, kendi bayrağının Türk Bayrağı ile yan yana yer alması için uzun süre uğraş verdi. İsrail'le yaşanan krizlerin ardından gelen bu talep Türk tarafını formül arayışına itti.


Krizler törene yansıdı
İsrail'in Gazze operasyonuyla başlayan, Davos Zirvesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'One minute' çıkışı ile süren, Anadolu Kartalı Tatbikatı ve büyükelçi krizi ile tırmanan ve son olarak da İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın 'Kaddafi ve Chavez' benzetmeleriyle tepe noktasına çıkan iki ülke arasındaki gerginlik, Kayseri'deki törenin perde arkasına da yansıdı.


İsrail israr etti
Kayseri 2. Ana Bakım Merkezi'nde yapılan törenin hazırlıkları sırasında, iki ülke bayraklarının yan yana gelmesi için İsrail ısrarcı oldu. Törende sadece Türk bayrağının yer almasını planlayan Türk tarafı, İsrail'in ısrarı karşısında sıkıntı yaşadı. Çözüm arayışı için yapılan görüşmelerde, 'törende hiç bayrak kullanılmaması' formülü gündeme geldi.

Ancak İsrail tarafı, kendi ülkelerinin bayrağının törende yer alması konusundaki ısrarından vazgeçmedi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Türk ve İsrail bayrakları hazırlanan kürsüde yan yana geldi. Tanklarda ise sadece Türk bayrağı yer aldı.


'Geri vites sorunu çözüldü'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 'Modernizasyonu yapılan bazı tankların geri viteslerinde sorun çıktığının hatırlatılması'' üzerine, şunları söyledi: 'Her modernizasyonda bazı aksaklıklar olur, çünkü bir modernizasyon yapıyorsunuz. Üstelik burada dijital sistemler var ve aksaklıklar düzeltildi. Zaten kabul heyeti, geri vitesteki aksaklığı tespit ettiği için basının haberi oldu. Bizim orada bir kabul heyetimiz var. O kabul heyeti geri vitesteki aksaklıkları tespit edilen 30 küsür tankı kabul etmedi. Düzeltildi, ondan sonra kabulleri yapıldı.

Milliyet