Işıkara depreme değil istismarına karşı uyarıyor: Vatandaş ağır hasarlı evi az hasarlıymış gibi kiralıyor. Dikkat!
 
19 Mayıs gecesi 5.9 büyüklüğünde depremle sarsılan Kütahya'nın İlçesi Simav yaralarını sarmaya çalışıyor. Evi hasar görmeyen bile korkudan geceyi dışarıda geçiriyor. Kızılay'ın yardımları Simav'ın imdadına yetişse de afetzedeler gelecekleri için garanti istiyorlar. Çünkü 11 bin 180 konutun yarıdan fazlası hasar gördü. Hasarlı bina sayısı yıkılan bina sayısından çok daha fazla. 69 bin 900 nüfuslu ilçenin merkezinde 25 bin 700 kişi yaşıyor. Her deprem göçü tetiklemiş.... Okulların 6 Haziran'a kadar tatil edilmesi, öğrenciler için kurulan SBS ve LYS çadırları, Kızılay çadırlarında çalışan devlet daireleri, binin üzerindeki artçı sarsıntı sonucu psikolojisi bozulanlara yardım için gelen sağlık ekipleri... Depremzedeler için 200 adet prefabrik evin inşasına başlandı. TOKİ ev yapımı için kolları sıvadı. Hepsi Simav'daki olağanüstü halin göstergesi...
 
Türk Kızılayı olarak haziran sonuna kadar Simavlıların yanındayız' diyen Kızılay'ın danışmanı Prof. Ahmet Mete Işıkara 'Bundan sonra neye dikkat edilmeli?' sorumuza şu yanıtı verdi,: 'Uzmanların binalara verdiği hasar tespitine vatandaşların hürmet etmesi lazım. Orta hasarlı binalara girilmemesi şart. Bazı vatandaşlarımız ağır hasarlı binalarını yıktırmamak için bilirkişi marifetiyle bunları orta hasarlı hale çeviriyor. Makyajla kiraya veriyorlar. Oradaki insanları canlı canlı mezara sokuyorlar. Büyük deprem olması sürpriz olur. Simav için oldu bitti ama Türkiye için tehlike bitmedi.'  Kızılay'ın yardımlarını kendisine ait propaganda aracıyla dağıttı için eleştirilere hedef olan ve hakkında suç duyurusunda bulunulan AK Parti Kütahya Milletvekili adayı Bediha Türkyılmaz, AKŞAM'a konuştu.
 
DP'Lİ BELEDİYE DE YEMEK DAĞITIYOR
'Muhtar 'taşıyacak arabam yok' deyince arkadaşlarımız yardım etmiş. Simav'da devletin yaptığı yemeği de belediyenin aracı dağıtıyor. Belediye DP'li. Biz buna itiraz etmedik. Sırf yanlış anlaşılmasın diye o kadar masraf ettiğim giydirilmiş aracı mı sökeyim?'
- Depremzedeler Başbakan'ın Simav'a neden gelmediğini soruyorlar?
Kendisini an be an bilgilendiriyoruz. En kısa sürede geleceğini söyledi. Simav, Başbakanımızı çok sevdiği için yanında görmek istiyor. Diğer partiler vatandaşın bu sevgisini istismar ediyorlar.
 
JAPONYA'DAN KAÇTI, SİMAV'DA YAKALANDI
Simav'In Japon gelini Takako Nur Şahlan, Japonya'daki 9 büyüklüğündeki depremin ardından eşi ve 9 aylık oğlu ile Türkiye'ye geldi. Burada da 5.9 büyüklüğündeki depremi yaşadı.  Türkiye'yi nasıl bulduğunu sorduğumuz Japon gelin, 'Bizim ülkemizde afetler sürekli anlatıldığı için panik yaşamıyorlar. Burada çığlık atanlar ve paniğe kapılanlardan dolayı çok korktum' dedi.
 
SİYANÜR SIZMASI YOK
Simav Belediye Başkanı Kasım Karaman Belde belediye başkanları ile toplantı sırasında yakaladığımız Simav Belediye Başkanı Kasım Karaman, Türkyılmaz'ın sözlerine şöyle yanıt verdi: 
Belediye, bütün bunları kriz masasının bir ekibi olarak yapıyor. DP'nin de seçim araçları var. Onlarla yardım taşınmıyor. Diğer partiler de çadır, battaniye taşımıyorlar. Belediye Başkanı olarak seçimden sonra rozetimizi çıkarıp çalışıyoruz. 
'Siyanür,Simav için tehdit mi?' sorusuna Karaman'ın cevabı 'Siyanürlü havuz bizden 150 kilometre uzakta. Vali Yardımcımız Cengiz Horozoğlu herhangi bir sızmanın olmadığını söylüyor. Biz şu an depremin hasarıyla ilgiliyiz. Hasarı hafif göstermek isteyenler var. Devletin desteğinin sürmesini istiyoruz.'
 
DEPREM SANDIĞA YANSIR MI?
Abdullah Tokaç (38- Esnaf): Simav 20 sene geriye gitti. İlkyardımda sorun yok ama borçlarımızın silinmesini istiyoruz.
Firuze Koçer (28- Halkla İlişkiler Uzmanı): Evden elektrik çektim, sokakta kucağımda bilgisayarla çalışıyorum. Başbakan'ın gelmesini bekliyoruz.
Abdullah Birgül (49- Serbest meslek): Afet Bölgesi ilan edilmezsek seçmen tepkisini gösterir.
 
4.5'LA UYANDILAR
19 Mayıs'ta yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntıları devam ederken, saat 10.43'te meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki vatandaşları tedirgin etti.Depremin, ilk belirlemelere göre, Simav'da mevcut hasarın dışında herhangi bir hasara yol açmadığı bildirildi.
akşam