Libya lideri"nin Roma ziyareti olaylı başladı
RENKLİ kişiliği ve sivri diliyle en renkli devlet başkanlarından biri olan Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkesinin eski sömürgecisi İtalya"ya yaptığı tarihi ziyarette yine kendisinden söz ettirmeyi başardı. İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi"nin havalimanına gelmesiyle karşılama töreni başladı. Kaddafi, Berlusconi"yle oldukça sıcak bir şekilde kucaklaşırken, göğsünün sağ tarafına taktığı bir fotoğraf dikkat çekti. Uzun süre bu fotoğrafın sırrı çözülemezken, daha sonra bunun 1920"lerde İtalyan sömürgeciliğine direnişin liderliğini yapan ve İtalyanlar tarafından idam edilen “Çöl aslanı” olarak tanınan Ömer Muhtar"a ait olduğu anlaşıldı. Ancak herhangi bir kriz çıkmadan karşılama töreni tamamlandı.

Libyalı amazonlar

İlk kez ayak satığı İtalya"ya “Libyalı amazonlar” diye bilinen kadın korumalarını da götüren Kaddafi, her yurt dışı ziyaretinde yaptığı gibi Roma"da da ünlü bedevi çadırında kalacak. İtalyan hükümeti, başkentin ünlü parklarından Doria Pamphili"yi Kaddafi"nin çadırına tahsis etti.Libya"daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Kaddafi"nin Senato"da konuşturulmasına itirazlar var. Geçen yıl iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla, İtalya sömürgecilik döneminde yol açtığı zarara karşılık 5 milyar dolarlık yardım paketi vermeyi vaat etmişti. Berlusconi de özür dilemişti.

En önemli ticaret ortakları

İki ülke sömürgecilik geçmiş rağmen birbirlerinin en büyük ticaret ortağı durumunda. Dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olan Libya"nın yatırımları ekonomik krizdeki İtalya için büyük önem taşıyor. Enerji şirketi ENEL, İtalya"nın en büyük ikinci bankası UNICREDIT, petrol şirketi ENI, otomobil üreticisi FIAT gibi İtalya"nın önemli sanayi kuruluşlarında Libya"nın hisseleri var. Ülkenin en büyük futbol kulüplerinden Juventus"un yüzde7.5"i de Kaddafi"nin oğlu El Saadi Kaddafi"ye ait.

Hayatını Anthony Quinn oynamıştı

Trablusgarp Savaşı sonunda imzalanan Uşi Anlaşması"yla (1912) Libya"da biten Osmanlı hakimiyetinden sonra İtalyanların yaptığı çıkarmaya karşı 1923"te direniş hareketi başlattı. Aşiretlerden topladığı gerillalarla İtalyan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi. 11 Eylül 1931"de yaralanarak esir düştü. Beş gün sonra idam edildi. Muhtar"ın hikayesi, 1981"de çekilen ve başrolünde Anthony Quinn"in oynadığı “Çöl Aslanı” filmine konu oldu.