İlk dört gün 3 TRT spikeri tarafından iddianame okunacak. Dava 21 Şubat’ta Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda devam edecek
Kulüp yöneticileri özel izinle girebilecek. İddianamede müşteki sıfatıyla yer alan federasyon yetkilileri duruşmaya katılabilecek
 

Herkesin merakla beklediği Şike Davası, 14 Şubat’ta Silivri’de görülmeye başlanacak. Aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 23’ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan dava İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonunda görülecek. Şike davasına bakacak 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, Sevgililer Günü’ne denk gelen ilk duruşma öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Başkan Ekinci, “Kesinlikle takımları yargılamıyoruz. Takımlarda görev almış ve iddianamedeki suçları işledikleri iddia edilen kişileri yargılıyoruz. Takımlar ülkemizin 100 yıllık değerleridir. Takımlar yargılama konusu değildir” diyerek taraftarları sağduyuya çağırdı.
Duruşma salonuna hiçbir takımın taraftarının alınmayacağı, basın mensupları dışında her sanığın üçer yakınının içeri girebileceği öğrenildi. Güvenlikten jandarmanın sorumlu olacağı, salı günü çevrede geniş önlemler alınacağı kaydedildi.

Sadece Fener başvurdu
Kulüp yönetcilerinin ise özel izinle davaya katılmasının mümkün olduğu, şu ana kadar sadece Fenerbahçe Yönetimi’nden katılma talebi geldiği bildirildi. İddianamede müşteki sıfatıyla yer alan Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerinin ise istedikleri takdirde duruşmaya katılabileceği belirtildi.
Bu arada, Bucaspor, eski hakem Erman Toroğlu ve Samsun’da görevli bir savcının suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahillik taleplerinde bulundukları belirtildi.
14 Şubat Salı günü Silivri’deki büyük duruşma salonunda görülmesine başlanacak duruşmanın çarşamba, perşembe ve cuma günü de devam edeceği ve dört gün süreyle 401 sayfalık iddianamenin 3 TRT spikeri tarafından okunacağı ifade edildi. 21 Şubat Pazartesi gününden itibaren ise davanın Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda görülmeye devam edileceği öğrenildi.

Yalan makinesi talebi
Cezaevinde tutuklu bulunan dava sanıklarının bilgisayar gibi bazı taleplerinin de olduğu öğrenilirken, bu konunun cezaevi yönetiminin inisiyatifinde bulunduğu, en ilginç isteğin ise davanın tutuklu sanığı Olgun Peker’den geldiği belirtildi. Peker’in mahkemeden “yalan makinası” talebinde bulunduğu ifade edildi.

 

Yöneticilerin dosyası kabarık
Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu’nun da “suç örgütüne üye olmak”, “dolandırıcılık”, “şike” ve “teşvik primi vermek” suçlarından 6 yıl 9 aydan ile 21 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu’nun 19,5 yıl ile 65 yıl 3 ay, Alaeddin Yıldırım’ın 5 yıl ile 16 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan’ın 16 yıl 2 ay ile 53 yıl 8 ay, Fenerbahçe Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan’ın 8 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

 

Aziz Yıldırım’a 72 yıl isteniyor
401 sayfalık iddianamede sanıklar için istenen cezalar ise şöyle: Eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker’in, “haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek”, “dolandırıcılık”, “yağma”, “rüşvet”, “şike”, “konut dokunulmazlığını ihlal etmek”, “mala zarar vermek”, “tehdit”, “resmi belgede sahtecilik” ve ’özel belgede sahtecilik” suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın “haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek”, “dolandırıcılık”, “şike” ve “teşvik primi vermek” suçlarından toplam 22 ile 72 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

 

GÜMÜŞDAĞ İÇİN 7.5 YIL HAPİS
Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekiliği görevinden istifa eden Göksel Gümüşdağ’ın “haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak” ve “şike” suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Beşiktaş Kulübü eski yöneticisi Serdal Adalı’nın “şike” suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, Beşiktaş Futbol Direktörü Tayfur Havutçu’nun aynı suçlamaya ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in “teşvik primi verme girişiminde bulunmak” suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Asbaşkan Nevzat Şakar’ın “teşvik primi verme girişiminde bulunmak” ve “tehdit” suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.