Ergenekon davasının ilk gününde yaşanan sıkıntılar nedeniyle duruşma salonunda yeni düzenlemeler yapıldı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, salona ekleme yapıldığını belirterek “Sıkıntı olmayacak” dedi

Ergenekon davasının ilk duruşmasında yaşanan aksaklıkların bugün tekrarlanmaması için önlemler alındı. Duruşma salonu genişletilirken, girişte yoğunluk yaşanmaması için kapılar saat 07.00'den itibaren açılacak. Duruşmayı izleyecek gazeteci sayısı ise 6'ya indirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda yeni düzenlemeleri anlattı. Çolakkadı, alınan önlemlerle ilk gün yaşanan sıkıntının, bugün tekrarlanmayacağını söyledi.

DURUŞMA SALONU GENİŞLETİLDİ

Avukat sayısının beklenenin çok üzerinde olması nedeniyle ilk duruşmada yer darlığı yaşandığını, ayakta kalanlar olduğunu belirten Çolakkadı, “İlk günkü tecrübeye göre yeni düzenlemeler yapıldı. Duruşma salonunun hemen dışındaki ikinci salon, duruşma salonuna dahil edildi. Oraya bir LCD ekran konuldu. Şimdi sıkıntı olmayacak” diye konuştu.

162 KİŞİ İKİNCİ SALONDA OTURACAK

İlk duruşmanın yapıldığı salonda 243 kişilik yer olduğunu söyleyen Çolakkadı, iç salonun bitişiğindeki dış salonda 162 kişinin oturabileceğini söyledi. Çolakkadı, sanık yakınlarının bir bölümü ile basın mensuplarının dış salonda duruşmayı izleyebileceklerini ifade ederek, “Salonumuz İstanbul'un en büyük duruşma salonu, bundan büyüğü yok. Toplamda 405 kişinin oturabileceği bir imkan var. Mahkeme tutuklu ve tutuksuz sanıkları birlikte çağırabilir. Bu itibarla gerekirse salonun bahçeye doğru genişletilebilmesi için çalışmalar da yapılıyor” dedi. Turan Çolakkadı, dış salonda da duruşma sırasında uygulanan kuralların geçerli olacağını bildirdi.

KAPILAR 07:00'DE AÇIKLACAK

Duruşmaya gelen sanık yakınları, basın mensupları ve avukatların aynı anda giriş yapmaya çalışması halinde yoğunluk yaşandığını dile getiren Çolakkadı, bu yoğunluğun önüne geçmek için yarın saat 09.30'da başlayacak duruşma için gelenlerin saat 07.00'den itibaren içeriye alınacaklarını söyledi.

SÜREKLİ 3 YEDEKLİ KAYIT

Turan Çolakkadı, ses ve görüntünün 3 yedekli olarak kaydedildiğini, salon ile kayıt odasında birer teknik elemanın bu kaydı sürekli kontrol ettiğini anlattı. Güvenlikle ilgili tedbirlerin başsavcılığın sorumluluğunda olmadığını belirten Çolakkadı, tedbirleri cezaevi idaresi ve Jandarma'nın aldığını söyledi.

AVUKATLARA BİLGİSAYAR

Avukatların üzerinde kamerası olmayan diz üstü bilgisayarlarını salona sokmalarına izin verildiğini belirten Çolakkadı, bunun dışında bilgisayarı olmayan avukatların kullanması için salonda da bilgisayarlar bulunduğu söyledi.

Gazeteci sayısına sınırlama

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmalara 30 gazeteci yerine sadece 6 haber ajansının izlemesine karar verdi. Duruşmaları sadece Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Cihan Haber Ajans, Doğan Haber Ajansı, ANKA ve Dicle Haber Ajansı'ndan birer muhabir takip edebilecek. Diğer medya kuruluşlarının muhabirleri ise duruşma salonunun yanındaki bekleme salonuna yerleştirilen ekranlardan davayı izleyecek. Bu arada mahkeme ilk duruşmadaki redd-i hakim taleplerini reddetti.


Gizli tanıklara sıkı güvenlik
Gizli tanıkların görüntüleri ve seslerinin güvenlik gereği değiştirilerek salondaki ekranlara yansıtılacağını söyleyen Çolakkadı, tanık ve dinleme odasına özel giriş kartı olan görevlilerin girebildiğini söyledi.