Süt besiciliği yapan besiciler tarafından iyi bir verim elde etmek için hazır yemlere tercik edilen, kaba yem olarak tarif edilen silaj yapımına ilgi her geçen gün artıyor. Aydın"da geçtiğimiz aylarda yapılan silajlık mısır hasadının ardından hazırlanan silajların torbalanmasına başlandı. Özellikle kış aylarında süt hayvanlarına verilen turşuluk yem sayesinde yüzde 20-25 oranında süt artışı sağlandığı belirtildi.
Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, süt ürünleriyle geçimini sağlayan çiftçilerin maliyeti düşük verimi yüksek olan silajlık mısır ekimini yaygın olarak yapmaya başladığı söyledi. Kaliteli silaj yapmak için mısırların koçan ve saplarıyla birlikte iyice parçalanması gerektiğini ifade eden Öztürk, parçalanan bitkilerin ya toprak altına hazırlanmış beton kuyularda yada yüzeyde iyice üzeri örtülerek bekletilmesi gerektiğini ifade etti. Halk arasında turşu yemi olarak da bilinen silajın bir iki ay içerisinde hazır hale geldiğini belirten Öztürk, "Silajın, kış aylarında süt hayvanlarına kuru yemlerle birlikte verilmesi daha uygun olur. Silajın besin değeri, hayvanların yaz aylarında aldıkları besinlerle eş değerdir. Kaba yemlerin maliyeti düşük olmasına rağmen süt verimi yüksek olmaktadır. Süt ineklerinde silaj süt verimini yüzde 25 artırıyor. Silaj yem sayesinde süt besiciliği yapan üreticiler hazır yemleri aramamaktadır. Devlet tarafından yem bitkilerini destekleme kapsamı içerisinde olan fiğ için dekarda 50YTL, mısır'da dekarda 60YTL,Yonca'da ise dekarda 130YTL destekleme veriliyor" dedi.
Turşuluk yemin hazırlanmasının oldukça kolay olduğunu anlatan Öztürk, hazırlanan turşuluk yemin olgunlaştığında kendine özgü bir kokusu olduğunu belirterek, "Tarlalarda dört metreyi bulan silajlık mısırlar artık makinelerle iyice parçalanarak traktörlerin kasalarına konulmakta. Bu parçalanan mısırlar çiftçiler tarafından iki metrelik kazılan çevresi beton ya da taşlarla örülen çukurların içlerine üzeri çiğnenerek iyice sıkıştırıldıktan sonra üzerine naylon çekilerek hava almaması sağlanır. Bir de beton üzerine dökülen silajlık yem traktörlerle üzeri iyice sıkıştırıldıktan sonra naylonla ve topraklarla örtülerek de hazırlanır. Hazırlanan turşuluk yemler yaklaşık 1-2 ay içersinde olgunlaşır. Kendine özgü koku verir. O zaman yemin hazır olduğu belli olur. Kış aylarında samanın yanında verilen bu yem sayesinde süt üretimi yüzde 20-25 oranında artış gösterir. Kısaca yaz aylarındaki süt verimine kaybetmez. Turşuluk yem sayesinde hayvanların yem iştahları da artmaktadır. Özellikle kalabalık süt besiciliği yapmakta olan çiftçilerimiz bu yemleri tercih etmektedir" diye konuştu.
SLAJ NEDİR?
Ekseriyetle besicilikte kullanılan silaj, özellikle kış aylarında yem sıkıntısının yaşandığı dönemlerde çiftçilere verimi artıran ucuz bir yem desteği olarak kullanılıyor. Evlerde başta mısır olmak üzere yonca, fiğ, sorgun, arpa, buğday ve çavdar gibi bitkilerden hazırlanan silaj yem, açılan çukurlara doldurularak gömülüyor. Daha sonra üstüne naylon örtü geçirilen bu otlar, toprak altında 2-3 ay bekletildikten sonra ekşimsi bir tat alarak hayvan yemi haline geliyor. Kış aylarında hayvanlara direk olarak veya samanla karıştırılarak verilen silajın, süt verimini artırmak için en ucuz ve kaliteli yem olduğu ifade ediliyor.