Dünyanın diğer ucunda 50 milyonluk nüfusuyla küçük sayılabilecek bir devlet olan Güney Kore, neredeyse dünya devlerine kafa tutarcasına yaptığı askeri harcamaları ve 'komando' eğitimini aratmayan yaz kampları görüntüleriyle sürekli gündeme geldi. Ancak ülkede düzenlenen silah fuarları oldukça ilginç görüntülere sahne oluyor.

Tarihlerinde özellikle son 100 yıldır büyük acılar yaşayan, Japonya ve Kuzey Kore işgaline uğradıkları dönemde büyük acılar çeken Güney Kore bugün sınırları en güçlü müstahkem mevkilerden biri.

Yaşadıkları olaylardan büyük dersler çıkaran Güney Kore, bir hayli ilginç görüntüler geliyor. Neredeyse Batı dünyasından bile daha fazla refah seviyesine sahip olan Koreliler hafta sonraları ailece pikniğe gitmek yerine, silah fuarlarına gidip askeri kampları aratmayan hafta sonu, yaz ve kış dönemi kamplarında eğitime tabi tutuluyorlar.

Buraya kadar ülkenin dünyadaki konumu ve konjonktürel durumu gözönüne alındığında bu durum doğal olarak görülebilir. Ancak fuarlarda görülen ellerinde ağır silahlar olan çocuklar, simülasyon savaşları gerçekleştiren yaşlı bayanlar bir çok kişi tuhaf karşılanabiliyor.

Güney Koreli fotoğraf sanatçısı Suntag Noh, ülkesinde gittiği bir silah fuarında bu ilginç görüntüleri fotoğraf karelerine taşıdı. Fuarda yer alan silah tüccarları ve askerlerin yanısıra turistler, çocuklarına silah ve askeri eğitim vermek isteyen aileler de sanki oyuncak fuarındaymış gibi bir görüntü sergiliyorlar.

Katılımcılar oldukça mutlu, herkesin yüzleri gülüyor. Silah tüccarları para kazanıyor, askerler silah alıyor, aileler hoşça vakit geçiriyor, çocuklar ağır silahlarla oynayıp anne babalarına poz veriyor, sanki ellerinde oyuncak varmışcasına. Tabi tek bir farkla bugün sevinçle kurcaladıkları bu gerçek oyuncaklar yarın gerçekten kendi yaşıtlarını, çocukları dünyadan koparacak.(ZAMAN)