Adana Havalimanı"nda Akdeniz Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Evsen"e silah çeken, DHMİ"nin 2 güvenlik görevlisinden M.K."nın depresyon tedavisi gördüğü ve "silahlı çalışamaz" raporu olduğu ortaya çıktı.

İki güvenlik görevlisi VIP nizamiyesinin girişinde gazeteci Yüksel Evsen"esilah çekmişti.

VIP nizamiyesinin girişinde pazartesi akşamı Evsen"e silah çeken güvenlik görevlileri M.K. ve A.A. açığa alınırken, darp edildiğini öne süren Evsen hakkında da "Memura mukavemet" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Taraflar, poliste ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Savcılık soruşturması sürerken, silah çeken güvenlik görevlilerinden M.K."nın depresyon tanısıyla hastaneye yatarak tedavi olduğu ve "silah taşıyamaz" raporu bulunduğu anlaşıldı.
DHMİ yetkilileri, memur statüsünde bulunan güvenlik görevlilerinden bazılarının görev değişikliği ya da gece nöbeti tutmama talepleri nedeniyle rapor aldıklarını savundu. Ancak DHMİ Adana Havalimanı Başmüdürlüğü"nün, geçen ekimde, bünyesindeki 132 güvenlik görevlisinin tamamını "Güvenlik görevlisi olur, ateşli silah taşımasında, bulundurmasında sakınca yoktur" heyet raporu almaları için Çukurova Dr. Aşkın Tüfekçi Devlet Hastanesi"ne gönderdiği, güvenlik görevlilerinin, ekim ve kasım aylarında gruplar halinde hastaneye gittiği öğrenildi.
Raporların tamamlanmasının ardından da hastane başhekimliğinin 19 Aralık 2010"da DHMİ"ye isim listesiyle sonucu bildirdiği anlaşıldı.

4 ay tedavi görmüş

Kayıtlara göre güvenlik görevlisi M.K., 4 Kasım 2010"da hastaneye başvurdu. 9 Kasım 2010"da verilen raporda ise kendisine "Depresif bozukluk" tanısı konulup, "Silahlı özel güvenlik görevlisi olması uygun değildir" denildi. 11 imzalı rapora rağmen, yine silah verilen M.K."nın raporunun "psikiyatrik hastalıklar" bölümünde de “2009-2010 yılları arasında depresif bulgular gözlenmiş, 02.06.2010-30.09.2010 arası Ruh Sağlığı Hastanesi"nde depresyon tanısıyla yatarak tedavi görmüş. Halen antidepresyon tedavisi görüyor” denildi.

Mermiler kaybolmuştu

Adana Havalimanı"nda geçen yıl güvenlik görevlilerinin kullandığı 9 mm çapındaki 5 bin merminin kayıp olduğu ortaya çıkmıştı. Mermilerin bir bölümünün "kedilere sıkıldığı", bir bölümünün de yasadışı yollarla satıldığı iddia edilmişti.

Önce rapor sonra eğitim

Özel sektörde güvenlik görevlisi olmak için sadece bir başvuru yeterli değil... Kahraman Özel Güvenlik şirketi sahibi, emekli emniyet müdürü Celal Kahraman şu bilgileri veriyor: “Özel güvenlik olmak için başvuranlardan, psikiyatri uzmanının da bulunduğu 5 kişilik heyet raporu isteniyor. Rapor alındıktan sonra eğitimlere katılabiliyorlar. Eğer eğitim başarıyla tamamlanırsa, valiliğe başvuru yapılıyor ve yapılan güvenlik soruşturmasının ardından valilik tarafından kişinin 5 yıl süreyle silahlı olarak çalışabilmesine izin veriliyor. Kişinin işe başvururken aldığı sağlık raporu ise 5 yıl boyunca geçerli. Ancak bu sürede kişinin davranışlarında bir anormallik yöneticisi tarafından fark edilirse yeni bir rapor istenebilir.”

Milliyet