Baykal, dün Adıyaman"a gidişi sırasında Hürriyet"in sorularını yanıtlayarak, şunları söyledi:

"Terörsüz" isteyin

"Siyaseti silahla yapmayacağım, silahı tamamen elimden bırakacağım dendiği anda af projesi başlar. "Bazı taleplerimi, hukuk ve demokrasi içinde dile getireceğim, savunacağım. Taleplerimi terör yaptırımıyla takip etmeyeceğim" densin. PKK"nın dağdan ineceği, bir daha silaha başvurmayacağı netlik kazansın, bu durum ortaya çıksın af olur. Silahtan vazgeçip, dağdan inenlerin ortaya koyacakları güvencelerin gereği olarak bu kararı alanların toplumla kucaklaşmaları ve ağır bir mahkûmiyete uğramamaları için gerekli adımlar atılır. Ancak dağdan inilince, ihtilaflar ortadan kalkar mı? O demokrasinin bileceği iştir. Herşey demokratik süreç içinde işler.

DTP onaylamasın

Biz DTP"yi neden eleştiriyoruz? "Terör yapanları onaylama, terörü önerme, terörü bir yönetme olarak önümüze koyma." Daha bunları göremedik. Masanın üzerinde silah olmamalı, masada kalem kağıt, fikir olmalı. Hem sizde silah olmayacak, hem de sizin arkanızda olanlarda. İşin özü silah ve silahın gölgesi ortadan kaldırılmalı. "Normal bir parti gibi talebimi siyasi sürecin içine koyarım", "Ama bugüne kadar silaha başvurduğum için beni köşeye sıkıştırma", "Silah ve terörü tamamen dışlıyorum" diyorsan tamam! Oysa bu niyette değiller. Bunu göremiyoruz.

Kaynaştırma çözümü

Bizim temel anlayışımız çözüm diye ortaya atılan, ancak etnik temelde ayrıştırmayı öngören projeden farklı. Kaynaştırmayı bir çözüm önerisi olarak ortaya koyuyoruz. Tüm hak ve özgürlükleri öngören ama herkesin, her etnik kökenin, bütün bir milletin parçası olmasını amaçlayan bir proje sunuyoruz.

Seçimin iptal edildiği beldede

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün Adıyaman"a geldi. Buradan uzun bir araç konvoyu ile Besni İlçesi"ne bağlı Çakırhöyük Beldesi"ne giden Baykal"ın konvoyunun önü Aşağısögütlü Köyü"nde köylüler tarafından kesildi. Köy muhtarı İsmet Vural, birçok sıkıntılarının olduğunu belirterek, Baykal"dan yardım istedi. Baykal daha sonra 29 Mart"ta CHP"nin kazandığı ancak YSK tarafından seçimin iptal edildiği Çakırhöyük Beldesi"ne geçti. Burada kesilmek istenen kurbanları Baykal engelledi.

Mayın kanununu uygulatmayın

BAYKAL, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesini öngören tasarıyı eleştirirken, bölgedeki vatandaşlara, "Bu iktidarın yakasına yapışın. Bu işe engel olun. Çıkartılsa bile bu kanunun uygulanmasına izin vermeyin" çağrısı yaptı. Baykal, mayınlı bölgelerin bulunduğu Şanlıurfa ve öncesinde Adıyaman"ın Besni ilçesinde yaptığı konuşmada, Suriye sınırındaki 216 bin dönümlük arazide 600 binin üzerinde mayının temizleneceğini hatırlattı. Baykal şunları söyledi: "Şimdi 510 kilometre boyunca mayın döşenmiş olan bu alandan mayınların kaldırılması işini bir yabancı ülkenin şirketine veriyorlar. Şirket, 44 yıllığına mayınları temizledikten sonra bu araziyi de kullanacak. Üstelik de bu iş için İsrail"i ve İsrailli firmayı seçiyorlar. Hükümetin yakasına yapışın, mayınlı arazilerin temizlenmesine dair kanununun meclisten çıkmasına izin vermeyin. Buna izin vermeyeceğiz."

Baykal tekneyle Fırat"ta kısa bir gezi yaptıktan sonra, Saklıcennet olarak bilinen bölgeye geçti.

Talabani"den davet

CHP Lideri Deniz Baykal, Güneydoğu gezisinin ilk gününde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani"den sürpriz Irak daveti geldi. Talabani"nin davetini, Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye Temsilcisi Behruz Galali, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen"i dün ziyaret ederek iletti.
Hürriyet