Uluslararası Af Örgütü'nün bugün yayınlanan bir raporunu değerlendiren İngiliz The Guardian gazetesi, İsrail'in Gazze saldırısında 'beyaz fosfor' bombasının da dahil olduğu ABD yapımı silahları kullandığının kanıtlandığını, Amerikan Başkanı Barack H. Obama'nın İsrail'e yapılan askeri yardımı durdurması gerektiğini bildirdi.

The Guardian, Af Örgütü'nün Obama'dan Filistin ve İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını ve İsrail'e yapılan silah yardımlarının durdurulmasını istediğini duyurdu. Haberde, Bush başkanlığı döneminde ABD'nin İsrail ile yaptığı 10 yıllık bir anlaşma gereği, Washington'ın İsrail'e her yıl 3 milyar dolar askeri yardım sağladığını yazdı.

Af Örgütü'nün sert açıklamalarına geniş yer veren The Guardian, örgütün Ortadoğu Direktörü Malcolm Smart'ın, "Büyük çoğunluğuyla İsrail'in Gazze'de kullandığı silahlar ABD yapımı silahlardır. İsrail'e yapılan askeri yardımlar da Amerikalı vatandaşların ödedikleri vergilerden alınan paralardır" yorumuna yer verdi.

The Guardian gazetesi ayrıca, İsrail'in aşırı kalabalık bir nufusu içinde barındıran Gazze'ye beyaz fosfor bombasıyla saldırmış olmasının bir savaş suçu olarak görüldüğünü yazdı.

SABAH