Bu yıl ramazan ayının, yılın en sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesini fırsat bilen bazı uyanık girişimciler, ‘susuzluk ve açlık hislerini körelten’ ilaçlar ithal etmeye başladı. Oruç tabletleri olarak piyasaya sürülen bu ilaçların tüketimi konusunda uzmanlar uyarıyor: “Bu tür ilaçlar hormonları etkiler, tavsiye etmiyoruz.” İlahiyatçılar ise bu tür ilaçların kullanılması noktasında anlaşmazlığa düştü. 
 
Ramazanın sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi susuzluk ve açlık hislerini körelten ilaçlar ithal eden girişimcilerin yüzünü güldürüyor. Bu ilaçların içindeki bitki özlü maddeler, sindirim sistemi tarafından üretilen ve açlık-susuzluk hislerinden sorumlu olan enzimlerin etkisini yok ediyor. İlacın, uzun ve sıcak günlerde oruç tutmayı kolaylaştırdığı iddia ediliyor. 69 liraya satılan ürünün stresi de azalttığı ve oruç tutmayanlar tarafından da diyet yapma amacıyla tüketildiği iddia ediliyor. 
 
İlahiyatçılar çok sesli 
‘Oruç tableti’ hakkında görüştüğümüz Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Akdoğan, tamamen doğal davranmak gerektiğini belirterek “Orucu da doğal yollarla tutmanın daha manidar, daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Bu tür takviyelere gerek duymuyorum” dedi. 
 
İlahiyatçı Prof. Dr. Suat Cebeci ise İslam’ın kolaylık dini olduğunu ifade ederek iftar ve sahur arasındaki zaman diliminde helal olması koşuluyla bu tür ürünlerin tüketilebileceğini söyledi. Acıkmamak için, susamamak için tedbirler alınmasının bir mahsuru olmadığını düşünen Cebeci, “Oruç eziyet çekmek demek değildir. Bunu kolaylaştırmak için ne yapılması gerekiyorsa meşru olarak yapılabilir” görüşünde. 
Prof. Dr. Süleyman Ateş ise bu tür ilaçları piyasaya sürenlerin kurnaz davrandıklarını ve ramazanı ranta çevirdiklerini belirterek şunları söyledi: “Bu tür ilaçları kullanmak ramazanın manasına uygun düşmüyor. İnsan açlık ve susuzluk hissini yaşamak için oruç tutar. Ramazan aç kalmak, açlığın verdiği hisle Allah’a yaklaşmak ve ruhen yücelmek demektir.” 
 
‘Tabletler helal gıda’ 
Susuzluk ve açlık hislerini körelten tabletleri ithal eden girişimci Onur Vatansever ise ramazanın ilk günüyle beraber satışlarında yoğun bir artış olduğunu belirterek, “Bu ürün diğerleri gibi Çin’de değil ABD’de üretiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onaylı ve ‘Helal gıda’ sertifikaları var. Bunlar satışın artmasındaki en önemli faktör’’ dedi. 
 
Doping gibi, dış müdahale 
Diyetisyen Serap Güzel açlık ve susuzluğu körelten ilaçların hormonları etkileyeceğini belirterek “Onay alması bir şeyi değiştirmez, bazı ilaçlar çok kolay onaylanabiliyor. Ben tavsiye etmiyorum” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Nafiz Karagözoğlu da “Bu ilaçlar, dopingde olduğu gibi, bedenin döngüsüne dış müdahaledir” dedi.