Savcı Mehmet Berk'in şike iddianamesini mahkemeye göndermesinin ardından bazı futbolcuların maçlarda oynatılmaması tartışmalara neden oldu. Futbolcuları saha dışında bırakan karar, eleştirilere neden oldu. Ancak söz konusu kararı soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Berk'in değil, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) aldığı ortaya çıktı.

Savcı seyirden menetti

Sporda Şiddet Kanunu'nu hazırlayan isimlerden Prof. Dr. İzzet Özgenç, savcının futbolcularınmaça alınmamasına ilişkin bir karar vermediğini söyledi. Prof.Dr. Özgenç, yorumunda "Savcı futbolcular hakkında maça çıkamayacaklarına ilişkin karar veremez. Savcı ancak soruşturmada adı geçen yönetici, hakem veya seyirciler hakkında seyirden men kararı verebilir" dedi.

‘Tedbiren’ karar

Özgenç, hafta sonu oynananmaçlara çıkamayan Can Arat, Mehmet Yıldız ve Vederson’un oynatılmaması ile ilgili süreci de anlattı. "Savcılıktan soruşturmada adı geçenler ile ilgili liste TFF'ye gönderilmiştir. Savcılık bu isimlerin 'seyirden'menedilmesine ilişkin karar vermiştir. TFF’den beni arayıp yazının ne anlama geldiğini sordular. Ben de izah ettim. PFDK, yazıyı aldıktan sonra tedbir olarak futbolcularınmaça çıkamayacağına ilişkin karar vermiştir. Yani TFF tedbiren böyle bir karar vermiştir" dedi. Bu arada Federasyon'un yasaklılar için kulüplere gönderdiği kağıtta EmniyetMüdürlüğü veya savcılığa dair herhangi bir ifade yer almıyor. Gönderilen tebligatta TFF Hukuk Müşavirliği'nin imzası bulunuyor.

İtiraz ve karakol şoku

Mehmet Yıldız, Sercan Yıldırım ve Gökçek Vederson karara itiraz etti. Sercan,takımının antrenmanına katılamadı. Mehmet Yıldız'ın avukatı Polat Küçük “Seyirden yasaklanma hükmüne dayanılarak verilen karar hukuken yanlış“ dedi. Bu arada yasaya göre seyirden yasaklanalar maç günü en yakın kolluk kuvvetine başvurmakla yükümlü.

Haber: Bilal ÇETİN/ BUGÜN GAZETESİ