Kulüp başkanlarının geçtiğimiz nisan ayında onaylanan yeni taslakta şike cezalarının üst sınırının 22 yıl olmasını istediği ortaya çıktı.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve şike cezalarını azaltan kanunla ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı. Kulüp başkanları tarafından getirilen ilk taslakta şike cezasında üst sınırının 22 yıl olmasının istendiği ortaya çıktı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve birçok tutuklunun yargılandığı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlenmesi Hakkındaki Kanun’da şike cezaları 5-12 yıl hapis olarak düzenleniyor.

Herkes çok bulmuştu

Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hazırlanan ilk taslakta şike suçunun cezasının 7-22 yıl arasında olmasının önerildiği belirlendi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Meclis Adalet Alt Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün cezanın yüksekliğine karşı çıkması nedeniyle yasada şike cezası 5-12 yıl olarak belirlenmişti. Aziz Yıldırım başta olmak üzere Kulüpler Birliği'nin 7-22 yıl önerdikleri şike cezalarının 6 ay sonra 1-3 yıla indirilmesi için öneride bulunmaları kamuoyunun dikkatinden kaçmadı. Şike cezalarının 22 yıla kadar hapis olmasını öneren kulüp yöneticilerin 6 ay geçmeden cezanın 1-3 yıla indirilmesini istemeleri çelişki olarak değerlendiriliyor.

Polat aksini iddia etmişti

Kulüpler Birliği'nin şike cezanın üst sınırının 7 ile 22 yıl arasında olmasını istemiş olmaları üzerine gözler Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat'a çevrildi. Polat, nisan ayında yürürlüğe giren yasanın kulüpler tarafından hazırlanan ilk metinine şike suçu için 1-3 yıl arasında hapis maddesini koyduklarını belirterek, "Maddede cezanın paraya çevrilmesi ve TFF’nin yöneticiyi ömür boyu menetme yetkisi vardı. Ancak taslakta olmayan şeylerin daha sonra eklendiğini gördük" ifadelerini kullanmıştı.

İncelemesi doğal

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'da yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün demeçlerinin ardından, kulüpler de yaptıkları açıklamalarla görüşlerini dile getirdi. Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine gelen bir yasa değişikliğini incelettirmesinin son derece normal olduğunu belirtirken, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Abdullah Kiğılı ise prensipte kulüp olarak bu konuda görüş belirtmek istemediklerini ifade ederek, ''Biz siyasetçi değiliz. Yorum yapmamız doğru olmaz'' dedi.

HABER: Bilal ÇETİN-BUGÜN GAZETESİ