TÜRK FUTBOLUNDA DEPREM GİBİ KARAR
 
Şike operasyonu kapsamında tutuklanan ve çetenin yöneticilerinden olmakla suçlanan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in geçen mart ayında yapılan menajerlik sınavını nasıl kazandığına ilişkin ayrıntılara ulaşıldı.
 
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Sınavı yasal olmayan yöntemlerle geçmek için Haldun Şenman başta olmak üzere Levent Kızıl, Mümtaz Karakaya gibi Türkiye Futbol Federasyonu yöneticileriyle irtibat kuran Olgun Peker'in telefon dinleme kayıtları; Kızıl ve Karakaya'yla İstinyepark'taki buluşmasının polis takibine takılan kamera görüntüleri müthiş ayrıntılar içeriyor. Belgeler, 31 Mart tarihinde yapılan ancak 12 Nisan tarihinde iptal edilen Futbolcu Temsilciliği yani menajerlik sınavı öncesi ve sonrasında yaşanan fırtınalı günlere ayna tutuyor.
 
Tarih 31 Mart 2011...
 
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) üyesi tüm ülkelerde Futbolcu Temsilciliği yani menajerlik sınavı yapılıyor. Sınavın düzenlendiği ülkelerden biri de Türkiye.
 
Sınav özelikle Türkiye'deki menajerler için çok önemli. Çünkü yeni yasa sadece FIFA onaylı kişilerin menajerlik yapmasına imkan tanıyor. FIFA lisansı alabilmek için de bu sınavı kazanmak şart. Türkiye'de FIFA lisansı almadan çalışan birçok menajer var. Bu menajerler futbolcuları zaman zaman tehdit ederek anlaşma yaptırıyor ve bu işten müthiş paralar kazanıyor.
 
Türkiye Futbol Federasyonu'nun haftalar öncesinden duyurduğu 31 Mart tarihli menajerlik sınavı için 120 kişi başvurdu. Ancak bunlardan 118'i sınava katıldı. Sınava giren adaylara toplam 20 soru soruldu. Bunlardan 15'i bizzat FIFA'nın gönderdiği soruydu. Diğer 5 soru ise TFF tarafından belirlendi. Sınavı kazanmak için 20 sorudan 14'ünün doğru bilinmesi gerekiyordu.
 
2 Nisan 2011 günü resmi internet sitesinde bir duyuru yayınlanan TFF 38 kişinin sınavı kazandığını açıkladı. Sınavı kazananlardan biri de Olgun Peker'di. Peker'in de kazananlar arasında olması üzerine müthiş bir dedikodu zinciri başladı. Yaşanan gelişmeler üzerine TFF 12 Nisan tarihinde sınavı iptal ettiğini açıkladı. İptal sebebi ise sınav sorularının bazı adaylara önceden sızdırılmasıydı. Peki soruları kim sızdırdı, soruları çalan kimlerdi? İşte şike operasyonuyla ortaya çıkan ve SABAH'ın ulaştığı şok görüntüler, görüşme kayıtları ve belgeler:
 
 
OLGUN PEKER'İN MENAJERİ 
 
Tarih 14 Şubat 2011. FIFA lisanslı menajer olmayı hayal eden Olgun Peker ile TFF Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Müdürü Haldun Şenman'ı arıyor:
OP: Halduncuğum... Şu sınava ben de gireceğim...
Sen ne diyorsun"
HŞ: Anladım abiciğim... Sen bilirsin...
OP: O belgeyi alıp şey yapmak istemiyorum futbol ailesi için de... Yine bir düşünürüz.
Seninle de bi gitmeden çay içmek istiyorum. Yarın falan... Bir beraber olmak istiyorum.
Sınava 12 gün kala 18 Mart tarihinde Haldun Şenman telefonla aradığı Olgun Peker'den TC kimlik numarasını istiyor.
HŞ: T.C kimlik numaranı bana bir mesaj atar mısın sana zahmet...
OP: Hemen atıyorum Halduncuğum...
İddiaya göre sınavı kazanmayı ve menajerlik lisansı almayı kafasına koyan Olgun Peker, soruların peşine düşüyor. Peker bu amaçla sınavdan bir gün önce 30 Mart günü dönemin Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl'ı arıyor:
LK: Şimdi çıktım spora gidiyorum spor bitiminde arıyorum seni İstinye Park'ta buluşuyoruz tamam mı? Sen içersin ben yemek yiyeceğim...
OP: Ben de yerim ya ısmarlarsın belki yeriz niye?
LK: Ben geniş spor yaparım öyle bakma vücut şişman ama iyiyimdir...
LK: 2'de buluşuruz Masa'da...
OP: 2'de Masa'da tamam başkan...
Bu görüşmenin ardından Levent Kızıl, Federasyon Başkanlık Koordinatörü Mümtaz Karakaya'yı arıyor:
LK: Spor yaptım Masa'ya gidiyorum
MK: İyi gelirim Masa'ya...
LK: Olgun gelecekmiş ya Olgun bir şey konuşacağım dedi gel sen de...
 
O BULUŞMA KAMERADA
 
İstinye Park Masa Restoran'daki buluşmayı haber alan Organize Suçlar polisi hızla restorana gidiyor. Takip ekibi saat 14.20'de restorana ulaştığında Olgun Peker, Levent Kızıl ve Mümtaz Karakaya üçlüsünün yemeğe başlamış olduğunu görüyor. Bu sırada telefon dinlemesi de devam ediyor. Üçlünün buluşmasından kısa bir süre sonra Levent Kızıl saat tam 14.17'de Federasyon Genel Sekreter Yardımcısı Ali Parlak'ı aradığı anlaşılıyor:
LK: Bi menajerlik sınavı mı var? Yarın öbürsü gün? Nasıl oluyor sistem? Nerde yapıyorsun imtihanı? Kim bakıyor bu işe?
AP: Haldun bey, hukukçular... Hukukçular işin içerisinde onlar... Soru onlara geliyor gizli kalsın falan diye...
Yaklaşık 40 dakika boyunca toplantı yapan üçlü saat:14.40 sıralarında birlikte masadan kalkıyor. Olgun Peker, İstinye Park önünden ticari taksiye binerken, Levent Kızıl ve Mümtaz Karakaya siyah renkli Bentley marka otomobil ile ayrılıyor.
Tüm bu toplantı ve sonrası Organize Suçlar Şubesi gizli takip birimi tarafından an be an görüntüleniyor.
 
HERKES SORU PEŞİNDE 
 
Sınava bir gün kala yani 30 Mart günü Futbol Federasyonu yöneticileri Levent Kızıl ile Lütfü Arıboğan arasında saat 22.59'da ilginç bir konuşma geçiyor:
LA: Oradan mı baskı? Onların mı sıkıntısı var... Olgun sınava giriyormuş galiba tüm gece...
LK: Olgun değil bir tek ya çok yerden geldi...
Denizli Valisi'nin oğlu...
LA: Denizli Valisinin oğlu mu giriyormuş?
Hani dostluğu şeyliği karıştırıp acaba sana baskı mı yaptılar?
LK: Bana ne baskı yapacaklar ... ben hayatı bu işlerle geçmişim... Mümtaz'ı aradılar ... böyle bir şey var,.., Senin üstüne kalmasın iş...haberin olsun...
LA: Konuşan da bedelini öder... Konuşanı ödetirim bedelini... ama Mümtaz'la konuşan çocuk Haldun'la ortak onu biliyorum...
LK: Olgun imtihana gireceğim dedi geçemezsin dedim güldü gitti...
LA: Çalışmazlarsa zor geçerler...
 
PEKER: İŞLEM TAMAM 
 
Sınav günü yani 31 Mart tarihinde saat 15.48'de Sami Dinç'i arayan Olgun Peker, sınav sorularını aldığının işaretini veriyor:
OP: Samiciğim o konuyu ben hallettim...
SD: Ha o...
Ve sınav yapılıyor. Sınavı kazananlar 2 Nisan günü TFF internet sitesinden duyuruluyor.
Adaylar listesinde 54.sırada bulunan Olgun Peker 15 doğru yanıtla sınavı kazanıyor ve menajerlik lisansı almaya hak kazanıyor.
 
FEDERASYON'DA ŞOK 
 
Olgun Peker'in sınavı kazanması üzerine Federasyon içten içe kaynamaya başlıyor. Herkes, sınavı kazanan Olgun Peker'in bir şeyler çevirdiğini konuşuyor. Başta Federasyon Başkanı Mahmut Özgener...
 
Sınav sonuçlarının açıklandığı 2 Mayıs günü Özgener ve Federasyon'un Hukuk İşleri'nden sorumlu yöneticisi Yunus Egemenoğlu arasında şu konuşmalar geçiyor:
MÖ: Kaç kişi geçti baba sınavı? 
 
YE: 38 tane geçen var 118 başvuru... Şimdi önce en son söyleyeceğimi söyleyeyim bu 38 kişiden 37 kişinin sınavı gerçekten hakkıyla başardığı konusunda herkes de bi ortak kanaat oluştu... Olgun Peker hariç... 
 
YE: Haldun hep etraflarda dolaşıyor ne olacak bunlar işte Olgun Peker giriyor... Benim bildiğim Olgun Peker bu soruları alır. Siz istediğiniz kadar (uğraşın) Bu arada Haldun pe... konuşuyor falan... Hiç yaklaştırmıyoruz. Sadece Ömer ve Levent'e teslim edildi sorular... Şimdi telefon açtılar 35'e gelmişler... Olgun Peker'in sınav kağıdını açıyorlar. En çok merak edilenlerden biri... Haldun devamlı geliyor. Soruların evrak kayıt bölümünden dışarıya uçtuğu...
 
MÖ: Tamam abi iptal et... O FİFA da kalıbını s...m ben abi...
 
Mahmut Özgener'in "iptal et" talimatı üzerine menajerlik sınavı 12 Nisan Nisan tarihinde TFF'den yapılan resmi açıklamayla iptal edildi.
 
SORULAR BÖYLE SATILDI... 
 
Peki soruları çeteye kim sızdırdı? Bu sorunun yanıtını araştıran Organize Suçlar polisinin baş şüphelisi TFF Profesyonel Futbolcu Tescil İşleri Müdürü Haldun Şenman. Polis, yaptığı araştırmada Şenman'a rüşvet verildiğini ortaya koydu.
Hesap İnceleme Tutanağı'nda bu rüşvet şöyle anlatıldı: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının( CMK. 250 Madde ile yetkili) 2010/2287 sayılı soruşturmasında şüpheli durumda bulunan Özden ASLAN isimli şahsın yapmış olduğu telefon görüşmelerinde, TFF Menajerlik sınav sorularını Haldun ŞENMAN isimli şahıstan temin edebilmek için bankadan kredi çekeceğini ve çektiği para ile Haldun ŞENMAN'a ödeme yaparak sınav sorularını alacağını söylemesi üzerine; Özden ASLAN isimli şahsın Türkiye İş Bankası 3443 481430 sayılı hesabına ait 01.03.2011-30.04.2011 tarihleri arası hesap hareketleri kontrol edildiğinde; Şüpheli şahsın 28.03.2011 tarihinde Uşak ilinde 25.000 TL kredi kullandığı, 30.03.2011 tarihinde Zincirlikuyu-İstanbul şubesinden 23.000 TL nakit para çektiği anlaşılmış, ayrıca şahsın kullanmış olduğu telefon numarasına ait baz detayları incelendiğinde de 28.03.2011 tarihinde Uşak ilinde, 30.03.2011 tarihinde İstanbul ilinde olduğu, Netice olarak banka hesap hareketleri, telefon görüşme tutanakları ve telefon baz detayları birlikte ele alındığında, Özden ASLAN'ın para karşılığında Haldun ŞENMAN isimli şahıstan TFF Menajerlik sınav sorularını temin ettiği tespit edilmiştir."
 
hürriyet