Gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın, yazdıkları kitaplarda Ergenekon tutuklularını destekledikleri iddiasıylatutuklanıp cezaevine konulmasının ardından, Türkiye genelinde gazeteciler meslektaşlarına yapılan bu uygulamayı protesto etti. İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra birçok ilde gerçekleşterilen bu protesto yürüyüşlerinden biri de 5 Nisan'da İzmit kent merkezinde Kocaeli Gazeteciler Platformu'nun organizasyonuyla yapıldı. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla yaklaşık 100 kişiyi bulan topluluk, önce Uğur Mumcu Parkı'nda biraraya geldi ve basın açıklaması yapıldı. Daha sonra Sabri Yalım Parkı'nda süren etkinlikte, Ahmet Şık ve Nedim Şener'in serbest bırakılmasına yönelik konuşmalar yapıldı.
 
Valiliğin talimatıyla ceza
 
Polisin yaptığı tesbitlerin ardından, Uğur Mumcu Parkı'ndaki basın açıklamasının izin alınmadan yapıldığı gerekçesiyle buradaki etkinliğe katılan 12 gazeteciye Kocaeli Valiliği'nin talimatıyla 5442 Sayılı İl İdareler Kanunun 11/C maddesi çerçevesinde Kabahatler Kanunu uyarınca 154'er lira para cezası uygulandı. 
 
Basın açıklamasına katılan ve Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından isimleri tespit edilen 12 gazeteci polis karakoluna çağrılarak, 154 TL idari para cezası kesildiği tebligatları yapıldı. Haklarında işlem yapılan gazeteciler tebligatın iletildiği tarihten itibaren 5 gün içerisinde Kocaeli Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz edebilecek.