Uzun süredir işverenin gündeminde olan istihdam paketi, bugün Başbakanlık'a gönderilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre tartışmalara yol açan prim indirimi, pakette yer alıyor.

Ancak prim indirimi, teşvik şeklinde olacak. Bununla Bağ- Kur'a kayıtlı esnafın da prim indirimi istemesinin önüne geçilecek. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, "Prim indirimi istihdam paketinde yerini alıyor. Ancak indirim şeklinde değil, teşvik olarak düşünüyoruz. Şu anda 33 puan ise işverene toplam maliyeti, 28 olarak ödeme yapacak." dedi. İndirimin tarihinin ise 2008'in sonu olarak belirlendiği öğrenildi. SSK primlerinde indirimin teşvik şeklinde olmasının gerekçesi ise şöyle açıklanıyor:

"Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasının ardından SSK veya Bağ-Kur kalmayacak. Sosyal Güvenlik Primi adıyla tek kalem prim ödenecek. Bu nedenle SSK primlerinde indirim yapılması durumunda, reformun yasalaşmasının ardından Bağ-Kurlular indirimin kendileri için de uygulanmasını isteyebilir. Bunun önüne geçmek için indirim, teşvik şeklinde uygulanacak. Ayrıca beklenen etkiyi yapmaması durumunda teşvikin kaldırarak indirimden vazgeçilebilmesi daha kolay olacak."

Pakette ayrıca 18-29 yaş arasındakileri istihdam edenlerin primlerinin kademeli olarak Hazine tarafından ödenmesi yer alıyor. 5 yıl için uygulanacak teşvikte genç işsizlerin priminin birinci yıl tamamı Hazine tarafından karşılanacak. İkinci yıl yüzde 80'i, üçüncü yıl 60'ı, dördüncü yıl 40'ı, beşinci yıl ise yüzde 20'si Hazine tarafından üstlenilecek. Bu yaş grubunda 1,7 milyon işsiz bulunuyor. Paket, özürlülerin SSK primlerinin tamamını devletin ödemesini öngörüyor. İşverenin sürekli şikayetçi olduğu idari yükleri önemli ölçüde ortadan kaldırıyor. Eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırılması şartının yanı sıra işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu kalkacak. Aynı şekilde sağlık birimi, emzirme odaları ve kreş kurulması zorunluluklarında da kolaylık getiriliyor. Bu hizmetlerin hizmet alımı ve ortak tesis açılması gibi yöntemlerle çözülmesi hedefleniyor.

Yüklü tazminat kaldırılıyor

İstihdam paketinde kıdem tazminatı konusunda ise fon kurulması önerisi var. İşsizlik Fonu model alınarak kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu, işvereni yüklü tazminat ödemelerinden kurtaracak. Fon, iflas ve benzeri nedenlerle işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda ise çalışanın kıdem tazminatını garanti altına alacak. Hükümet, kayıtdışı istihdamı kayıt içine almayı planlıyor. Bu amaçla 'Alo 170 kaçak işçi ihbar hattı' başta olmak üzere çeşitli tedbirler devreye sokulacak. Kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine ağır cezalar uygulanacak. Bu işyerleri para cezalarının yanı sıra 5 yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek. Pakette İşsizlik Fonu'ndan yararlanma şartlarının kolaylaştırılması da yer alıyor. İşsiz kalanların bu fondan aldığı maaşın miktarı da artacak. Halen en yüksek 419 YTL olan işsizlik maaşı, 630 YTL'ye kadar çıkacak. Fondaki paranın bir kısmı ise istihdam piyasası araştırmaları ve işsizlerin eğitimi için kullanılacak.

Zaman