Tütünle mücadele çalışmalarıyla dünyada ilk 4 ülke arasında yer alan Türkiye, sigarayla mücadelede hız kesmiyor. Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tütün Kontrol Programı 2008-2012 Eylem Planı'nın tamamlanmasına kısa süre kala yeni eylem planı için harekete geçti.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, bürokratlar ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Ulusal Tütün Kontrol Komitesi, önceki gün toplanarak, yeni eylem planına ilişkin yol haritasını belirlendi.

Komitenin ilk toplantısına ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Uzman Dr. Fatma Aygül, amaçlarının 2013-2017 yıllarını kapsayacak yeni eylem planıyla Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen tütünle mücadelesini taviz vermeden sürdürmek olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın, Dünya Sağlık Örgütü'nün tütünle mücadelede belirlediği 7 temel stratejiyi gerçekleştiren ilk ülke olmayı hedeflediğini belirten Aygül, ''Bu 7 temel strateji; tütün kullanımını ve koruyucu uygulamaları izlemek, insanları pasif içiciliğin zararlarından korumak, sigara bırakmak isteyenlere yardım etmek, herkesi sigaranın tehlikeleri konusunda eğitmek, tütün reklam promosyon ve sponsorluklarını yasaklamak, tütünün zararları hakkında uyarmak ve tütün ürünlerinde alınan vergileri artırmak'' dedi.

Aygül, Sağlık Bakanlığı'nın tütünle mücadele kapsamında Eylül ayında, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ülkelerinin temsilcilerinin katılacağı bir toplantıya da ev sahipliği yapacağını bildirdi.

YENİ EYLEM PLANI YILSONUNA TAMAMLANACAK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de yeni eylem planı için 15-18 kişinin yer aldığı 10 ayrı grup oluşturulduğunu belirterek, ''Gruplar kendi çalışmalarını tamamladıktan sonra 2012'in Aralık ayında eylem planını açıklamayı hedefliyoruz. Türkiye'nin sigarayla mücadelede bugünden daha iyi bir konuma ulaşmasını istiyoruz'' diye konuştu.

SİGARA ENDÜSTRİSİNİN DENETİMİ FARKLI OLMALI
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise tütün kullanımının ''bir salgın'' olduğunu ve bu salgının taşıyıcısının da tütün endüstrisi olduğunu belirtti. Tütün endüstrinin, yeni pazarlama taktikleri ve ikna yöntemleriyle sigarayla mücadeleye direnç gösterdiğini, bu taktiklere karşı eylem planını güncellediklerini ifade eden Dağlı, ''Sigara bilerek insan öldüren ve yasal olarak satılan tek üründür. Bu endüstrinin diğer endüstrilerinden farklı denetimi gerekir'' şeklinde konuştu.

SİGARAYLA MÜCADELE İÇİN AYRI FON
Uzman Doktor Ahmet Fevzi İnceöz de sigaradan kesilen vergilerin bir kısmından oluşturulacak fonun tütünle kontrol mücadelelerinde kullanılması gerektiğini ifade ederek, ''Sigaradan kaynaklanan zararın yine kendisi tarafından karşılanması konusunu hükümet yetkililerine aktarma kararı aldık. Bir de sigarayla ilgili yapılan 90 dakikalık uyarıcı yayınlarla ilgili yeni bir çalışma yapılmasını da benimsedik'' dedi.

HÜKÜMET ALEYHİNE 30 DAVA VAR
Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Türkiye Temsilcisi Dr. Toker Ergüder de bu yılki Dünya Sigarasız Günü'nün temasının tütün endüstrisi müdahalelerine karşı durulması olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Dünya Sağlık Örgütü, tütün endüstrisi çıkarları ile halk sağlığı çıkarlarının çelişkili olduğunu belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı 'Kurdun kuzu postunu çıkararak dişlerini gösterdiğini' söyledi. Tüm ülkelerde sigara firmaları hükümetler aleyhine dava açtı. Türkiye'de de hükümet aleyhine açılmış 30 kadar dava var. Dünya Sağlık Örgütü hükümetleri tütünle mücadele konusunda dik durmaya davet etmektedir.''