Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, nikotinin psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık da yaptığını belirterek, ''Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık 3 hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir'' dedi.

Güveninizi yitirmeyin

Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmanın güç ancak imkansız olmadığını, kararlılıkla başarılabileceğini, sigara içme isteğinin de zaman zaman sigara bırakanları zorlayabileceğini de vurgulayarak, şunları kaydetti:

''İstek geldiğinde 3-5 dakika sürer ve geçer. Bu kısa süreyi atlatmak elinizde. Meyve ya da çiğ yenebilen havuç, marul, salatalık gibi sebzeleri atıştırın, 10 kez derin nefes alıp verme egzersizi uygulayın. Basit egzersiz hareketleri yapın. Duş alın. Yemek sonrası istek geldiğinde sofrada oyalanmayın, hemen kalkın dişlerinizi fırçalayın, meyve yemeyi deneyin. İş ortamı ya da evde o anda uğraştığınız iş size sigarayı çağrıştırdıysa işinize odaklanmaya çalışmayın, uzaklaşmayı ve tamamen farklı bir uğraşıyla kısa bir süre oyalanmaya çalışın. Her içme isteği geldiğinde bıkmadan kendinizi oyalayacak uğraşılarla vakit geçirin. Bir süre sonra içme isteği sıklığı, süresi ve şiddetinin azaldığını göreceksiniz.''