Dünya genelinde sigaradan kurtulmanın en etkili yolunun, 'şoklanmış hindi'' metodu olarak adlandırılan aniden bırakma yöntemi olduğu bildirildi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ubeyd Korbey, yaptığı açıklamada, sigaraya yapılan zamdan sonra birçok kişinin bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak için arayışa girdiğini belirtti.

Yılbaşından bu yana derneği arayan çok sayıda vatandaşın, sigaradan kurtulmak için destek istediğini ifade eden Korbey, ''Özellikle ilk günlerde yoğun talep aldık. Fiyatların yükselmesi ve düşmesi arasında vatandaşın kafası karıştı ve bizi arayanların sayısında biraz düşüş oldu, ancak fiyatların oturması tekrar talebi artırdı'' dedi.

Korbey, sigaradan kurtulmanın birinci şartının motivasyon olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Tiryaki önce sigarayı beyinde bitirmeli, ardından kurtulmayla ilgili sürece başlamalı. Birçok kişi, azaltarak bırakabileceğini düşünüyor. Yavaş bırakma programlı olursa ve kısa sürede yapılırsa sonuç verebilir. Aksi halde kişi 'günde 5 adede indirdim' diyerek içmeye devam ediyor. Bir süre sonra bu durum kronik hale geliyor. Bu yüzden dünya genelinde en etkili yol 'şoklanmış hindi' metodu olarak adlandırılan aniden bırakma yöntemi. Motivasyon sağlandıktan sonra aniden bırakma oldukça etkili oluyor.''

Sigaradan kurtulurken tiryakiye bir yol haritası çizilmesi gerektiğini de ifade eden Korbey, ''Örneğin kişi, 'bir taneden bir şey olmaz' gibi tuzaklara düşmemeli. Gerekli fiziksel ve psikolojik destek sağlanmalıdır'' dedi.

Korbey, derneğe gerçekten sigaradan kurtulmak isteyerek başvuran tiryakilere fiziksel ve psikolojik destek vererek yönlendirdiklerini vurgulayarak, ''Yeter ki bize isteyerek gelsin. Tiryaki sigarayı bırakana kadar peşinden ayrılmıyoruz'' diye konuştu./vatan