900 Tıp fakülteli arasında yapılan bir araştırmaya göre erkek doktor adaylarının yüzde 29'u kadınların ise yüzde 11'i sigara kullanıyor.
Öğrencilerin yüzde 94'i nargilenin tütün ürünü olduğunu bilmesine rağmen yüzde 25'i sigaraya göre daha az zararlı olduğunu düşünüyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan bir grup bilim adamı, farklı üniversitelere ait 12 Tıp Fakültesi'nde 3. yılını okuyan öğrencilerin tütün kullanma alışkanlıklarını araştırdı. 2010-2011 eğitim öğretim yılında toplam bin 889 kişiyle yapılan araştırmada öğrencilere 42 sorudan oluşan anket formu dolduruldu. Çalışmaya katılan öğrencilerin yüzde 55.3'ü kız, yüzde 44.7'si erkeklerden oluşuyordu.

ERKEKLER DAHA TİRYAKİ

Erkek öğrencilerin yüzde 66.7'si, kız öğrencilerin yüzde 49.4'ü, toplamda ise öğrencilerin yüzde 57.2'si sigarayı denemişti. Araştırma sonuçlarına göre erkek öğrencilerin yüzde 29.3'ü, kızların yüzde 11'i halen sigara kullanıyordu. Nargile kullanımı değerlendirildiğindeyse erkek öğrencilerin yüzde 60.8'i, kız öğrencilerin ise yüzde 42.7'si, toplamda yüzde 53.6'sı nargileyi denemişti. Öğrenciler arasında halen tütün mamülü kullananların sıklığı erkeklerde daha fazla olduğu dikkat çekti. Erkeklerin yüzde 40'ı kızların yüzde 19'u halen tütün ve tütün mamülleri kullandığını söyledi. Sigarayı deneyen 659 öğrencinin yüzde 27'si sigarayı ilk olarak 10 yaş ya da daha küçük yaşta denediğini belirtti. Öğrencilerin önemli bir kısmı ise sigarayı ilk defa 11-19 yaşları arasında kullandığını söyledi.

YANLIŞ BİLGİ OLDUKÇA YAYGIN

Halen sigara kullanan öğrencilerin yüzde 60'ı son bir yılda sigarayı bırakmayı denediğini ifade ederken, yüzde 45'i sabah ilk bir saatte ilk sigarasını içtiğini söyledi. Öte yandan öğrenciler arasında nargilenin zararlarının sigaradan daha az olduğu yönündeki bilgi oldukça yaygın. Erkek öğrencilerin yüzde 60.8'i, kız öğrencilerin ise yüzde 42.7'si nargileyi denediğini söyledi. Öğrencilerin yüzde 94,6'sı nargilenin tütün ürünü olduğunu bilmesine rağmen yüzde 25'i sigaraya göre daha az zararlı olduğu aktardı.

EN AZ SİGARA KADAR ZARARLI

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Tütünle Mücadele Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Dilek Aslan, nargilenin en az sigara kadar zararlı ve öldürücü olduğunu söyledi. Nargilenin zararsız olduğu yönündeki yanlış bilginin geçmiş yıllarda nargile içim oranının artmasına neden olduğunu hatırlatan Aslan " Nargile dumanında yüksek miktarda nikotin, katran, karbonmonoksit, ağır metaller ve diğer kanser yapıcı maddeler mevcut. Özellikle akciğer kanseri ve hastalıklarına neden olabilen nargile, hijyene dikkat edilmediği takdirde bulaşıcı hastalıkların yayılmasına da yol açabilir."