Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimi eğilimİ görülmekte olduğunu belirtti.

Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre daha az iştahlı olduğuna işaret eden Dr. Hüsnü Tırpancı, sigarayı bırakan bireylerin bir kısmının kilo almaya başladığını söyledi. Bu durumun sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilemekte olduğunu belirten Tırpancı, "Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı artmaktadır. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme isteğinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemlidir" dedi.

Sigara kullanımı konusunda yapılan bilimsel çalışmalar hakkında da bilgiler veren Hüsnü Tırpancı, "Yapılan bilimsel araştırmalara göre, sigara dumanındaki pek çok maddenin oksidan etki gösterdiği, vücutta hücre hasarına neden olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E ve C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi beta karotenin kandaki seviyeleri düşüktür. Ayrıca, sigara içiminin bazı B vitaminlerinin ve özellikle B12 vitamininin düzeyini düşürdüğü de bilinmektedir" diye konuştu. HT