Türk Toraks Derneği, başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin albenili ve reklam gücü yüksek paketler yerine tek renk ve tercihen kara paketlerde satılmasını amaçlayan ''Düz Paket'' uygulamasına destek verdi.

Türk Toraks Derneği'nden yapılan açıklamada, tütün kontrolünün temellerinin atıldığı 1990'lı yıllardan günümüze uygulanan politikalarla Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen ülkeler arasına girdiği belirtildi. Ancak ulaşılan noktanın yolun sonu olmadığı vurgulanan açıklamada, hedefin, tütünsüz Türkiye olduğu kaydedildi.

Tütün ürünlerinin Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından içeri girmesini ve Türkiye'de tütün üretiminin tümüyle sonlanmasının amaçlandığı belirtilen açıklamada, söz konusu hedef bugün için imkansız gibi görünse de aslında 2020'li yıllarda Finlandiya ve Avustralya'nın bu durumu kendileri için hedef olarak koydukları ve bu hedefe ulaşmak için kararlı adımlar attıkları ifade edildi.

Açıklamada, ''Hiç kuşku yok ki 'Tütünsüz Türkiye' hedefine ulaşmanın ilk adımı, tütün kontrol reçetelerini eksiksiz ve etkin uygulamaktan geçmektedir. Bu çerçevede, 4207 sayılı kanunun amir hükümlerinin istisnasız uygulanması ve İstanbul başta olmak üzere denetimlerin sıklaştırılması gereklidir'' denildi.

Dünyada sağlığı ve yaşamı savunan insanlar ve örgütlerin, tütün kontrolü alanında yeni önlemler geliştirdikleri, bunlardan en güncel olanının da ''Düz paket'' uygulaması olduğu belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

YAŞAM, PARA KAZANMAKTAN DAHA DEĞERLİ
''Düz Paket' uygulaması ile başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin albenili ve reklam gücü yüksek paketler yerine tek renk ve tercihen kara paketlerde satılması amaçlanmaktadır. Bu uygulama sayesinde tütün ürünlerinin satışını arttıran reklam unsurunun ortadan kalkması ve sigara/tütün ürünlerinin ölümle güçlü ve etkili bir şekilde özdeşleşmesi amaçlanmaktadır. Ne mutlu ki 20-24 Mart tarihleri arasında Singapur'da düzenlenen Dünya Tütün veya Sağlık Kongresi'ne katılan Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ, dünya basının önünde 'Düz Paket' uygulamasını desteklediğini açıklamıştır. Yaşamanın, sağlığın ve hayatın, ölüm ve sakatlık satarak para kazanmaktan daha değerli olduğunu gören ve böylesi bir insani hayatı var etmek için emek harcayan herkesi Sağlık Bakanlığı'nın bu politikasına destek vermeye davet ediyoruz.''