Eğitim ve sportif faaliyetlerde Aydın'da ilin gurur tablosu haline gelen Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu sağlık alanında da bir ilke imza attı. Hiçbir öğretmen, idareci ve çalışanın sigara içmediği okula, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Sigarasız Kurum' belgesi verildi.
Aydın'da bir ilke imza atan Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın, hedeflerinin öğrencilerin yardımı ile sigara kullanan velileri de bu zararlı alışkanlığa son vermelerine sağlamak olduğunu söyledi. Alkın ayrıca okula personel alımlarında, sigara kullanmayan kişileri tercih ettiklerini kaydetti.
'Sigarasız Kurum' belgesinin verilmesi için okulun sinevizyon salonunda düzenlenen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, Tarım İl Müdürü Sadettin Çetin, Okul Aile Birliği Başkanı Nalan Sarayköylüoğlu, öğrenci ve öğretmenler katıldı.
Törenin açılışında konuşan Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın, her şeyin başında sağlığın geldiğini belirterek “Her vesileyle öğrencilerimize içki ve sigaranın zararlarını anlatıyoruz. Ancak bize göre eğitimin en etkilisi uygulamadan geçer. Bu bilinçle başta kendimiz sigara kullanmayarak, tüm gençlere örnek olmak istedik. Şu anda okulumuzda kimse sigara içmiyor. Birçok velimiz de bıraktı. Hedefimiz Muzaffer Ancın İlköğretim okulu olarak sigara kullanan velilerimizi de bu zararlı alışkanlıktan kurtarmak” dedi.
Toplantı öncesi salonda davetlilere sigaranın zararları sinevizyon gösterisiyle aktarıldı. Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu'nun Aydın'da bir ilke daha imza attığını belirten İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, sigaraya başlama yaşının çocukluk dönemine indiği ülkemizde okulun örnek bir karar alıp uyguladığını kaydetti.
Dünyada 1 milyar 250 bin kişinin sigara içtiğini ve her gün 11 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu “Türkiye'de sigara kullanım yaşı giderek düşmektedir. Maalesef ülkemizde erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların yüzde 24'ü sigara içmektedir. Sağlık bakanlığı verilerine göre Türkiye'de günde 300, bir saate ise 12 kişi sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Çünkü sigara tüm kanser türlerinin yüzde 30'una, akciğer kanserinin ise yüzde 80'ine sebep olmaktadır. 19 Mayısta yürürlüğe girecek kamusal alanlarda sigara içme yasağı, ülkemizde sigarayla mücadelede önemli bir kilometre taşı olacaktır. Biz de bu kapsamda sadece dumansız kurumlar değil dumansız bir Türkiye için mücadele edeceğiz. 'Sigarasız Kurum' Belgesi, sigaranın insan sağlığına olumsuz etkilerini önlemeye yönelik hem teşvik hem de belgeyi alan kurumlar için bir prestij kaynağı olacaktır” dedi.
Sigara içen insanları bir soba borusunu benzeterek sigaranın zararlarını anlatan Aydın Valisi Mustafa Malay, Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu'nun başlattığı bu örnek uygulamanın il genlindeki tüm okul ve işyerlerine yayılmasını istedi. Her işin başının sağlık olduğunu ve sağlıklı kişilerin daha başarılı olduğunu kaydeden Vali malay, öğrencilere seslenerek “Anne ve babası sigara içen öğrencilerimiz, eve gidince aileleri ile pazarlık yapsın. 'Bizi seviyorsanız sigara içmeyin' deyin. Çünkü içilen ortamda içen kadar içmeyen de zarar görüyor” dedi. Kendisinin de sigara ile mücadele ettiğini ifade eden Malay, “Aydın'da göreve başlayınca makamdaki tüm kül tablalarını kaldırttım. Sizler de isterseniz, evdeki kül tablalarını kaldırtabilirsiniz. Vatandaşlarımız da tepki amacıyla sigara içilen lokanta, kıraathane gibi yerlere gitmesin. Bu tepki karşısında işyerleri de kendilerine çeki düzen vermek zorunda kalacaktır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu'na sigarasız kurum belgesi Vali Mustafa Malay tarafından Okul Müdürü Bülent Alkın'a teslim edildi. Tören sonunda okulun giriş kapısına okul içerisinde sigaranın yasak olduğunu belirten tabelalar asıldı.