Sigaradaki özel tüketim vergisine iki hafta önce yapılan zam sonrasında dün indirime gidildi. Tütün ürünlerinde 13 Ekim'de yüzde 69'a çıkarılan ÖTV oranının, 31 Aralık 2012'ye kadar yüzde 65 olarak uygulanması kararlaştırıldı. ÖTV indirimi bir paket sigaraya 1 liralık düşüş olarak yansıdı. Peki hükümet cep telefonu, otomobil ve alkollü içkilerdeki ÖTV'yi değiştirmezken neden iki hafta içinde sigarada yeniden düzenlemeye gitti?
 
Sorunun cevabı sigaranın enflasyona etkisinde gizli. Tütün ürünlerine yapılan zammın enflasyona katkısı 0.9 puan olacak. Bir başka deyişle sigaradaki zam enflasyonu körükleyeceğinden geri adım atıldı.
 
 
NTV yayınına katılan Milliyet Yazarı Güngör Uras da konuyla ilgili şunları söyledi: "Hükümet ÖTV'de bir güncelleme yaptı. Buna göre birçok mal ve hizmetin ÖTV'si yükseldi. Ancak kısa sürede sigarada ÖTV artışı geri alındı. Bunun nedeni dünkü Merkez Bankası enflasyon raporunda var. MB enflasyon raporunun içine kutu koymuş ve 'sigaraya biraz fazlaca zam yapıldı' diye bir şey var. Merkez Bankası'nın raporunun açıklandığı gün ÖTV zammı geri alındı."