Sigara yasağıyla mücadelede 9 bin 496 memur görevlendiren bakanlık, denetimleri elektronik ortama taşıyarak daha etkin hale getirecek.

Yazılımı hazırlanan sistem sayesinde ihbar edilen işletmeye en yakın denetim ekibi, harita üzerinden tespit edilerek ihlalin yapıldığı yere yönlendirilecek. Mülki amirler de ihlal cezalarını sistem üzerinden anlık olarak kesebilecek. Cezalar sistem üzerinden ilgili vergi dairelerine otomatik olarak aktarılacak. Denetimlerin 'online' yapılabilmesi için denetim ekiplerine 1.500 tablet bilgisayar alındı.

Sağlık Bakanlığı Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Hüseyin İlter, sistemin sigara içme yasağına uymayanlara yönelik yapılan denetimlerde daha etkin sonuçlar vereceğini söyledi. Ankara'da test edilen sistemin başarıyla uygulandığını kaydeden İlter, şu bilgileri verdi: "Elimizdeki tüm işletme bilgileri sisteme kayıt ediliyor. Denetim ekibinde olan arkadaşlar herhangi bir işletmeye gittiğinde tablet bilgisayarla internet üzerinden sisteme girerek gerekli kontrolleri yapıyor. Daha önce eksiklik tespit edilen işletmede aksaklığın giderilip giderilmediğine bakıyor. Denetim sonuçları da sisteme kayıt ediliyor. Daha önce ihbarlarda denetim ekibinin ihlal olduğu belirtilen işletmeye ulaşması zaman alıyordu. Ekip ihbar edilen yere vardığında ihlaller kalkmış oluyordu. Şimdi sistem sayesinde hangi denetim ekibi nerede harita üzerinden görebiliyoruz. İhbar edilen yere en yakın denetim ekibini hemen o bölgeye gönderiyoruz."