OKULDA SİGARA İÇMEYE, ÇAĞDAŞ CEZA

İzmir Kız Lisesi'nde okulda sigara içerken yakalanan 2'si kız 7 öğrenciye kınama, uzaklaştırma gibi disiplin cezası yerine "ders" gibi ceza kesildi. Öğrencilere Ege Üniversitesi Hastanesi'nde sigara nedeniyle sağlıklarını kaybedip tedavi gören hastalarla görüşüp, sigaranın zararları konusunda bir belgesel hazırlama ve bunu okuldaki öğrencilere sunma görevi verildi. Müdür Başyardımcısı Serpil Pullukçu, "İleride kendilerini ne gibi sorunların beklediğini bizzat görmelerini istedik. Etkili olacağına inanıyoruz" dedi.Sigara içme yaşının ilköğretime kadar inmesi, tiryaki öğrencileri bu kötü alışkanlıklarından vazgeçirmek için uygulanan cezaların caydırıcı olamaması, eğitimcileri çağdaş yövtem araşıylarına itti. Nitekim İzmir'de tarihi Kız (Anadolu) Lisesi'nde Müdür Pervin Töre, okulda sigara içerken yakalanan öğrencilerin disiplin kuruluna sevk edilerek cezalandırılmaları yerine bu illetin yaratacağı sağlık sorunlarını bizzat görüp ikna olarak vazgeçmeleri önerisinde bulundu. Öğrencilerin disiplin kurulu yerine Onur Kurulu'na sevk edilmesinin daha uygun olacağından hareketle bir proje geliştirdiklerini belirten Başmüdür Yardımcısı Serpil Pullukçu, "Okulumuzda bu tür olaylarda öğrencileri disipline vermiyor, uyarıyoruz. Ancak öğrencileri defalarca uyarmamıza karşın ısrarla gizli kıyıda köşede içiyorlar. Velilerini aradık, aramamıza rağmen ne aileleri ne biz yaptırım uygulayamadık. Ceza vermek caydırıcı olmuyor. Müdürümüzün önerisiyle proje hayata geçirildi. Biri 11, diğerleri 12'inci sınıfta okuyan, 2'si kız toplam 7 öğrenciyle proje başlatıldı. Ege Üniversitesi Hastanesi yetkilileriyle görüştük. Öğrencilerimiz Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde doktor ve hastalarla görüşerek, bir film hazırladı, arkadaşlarına sunacaklar. Bu öğrencileri biz de bilmiyoruz. Ne amaçla bu filmi çektiklerini diğer öğrenciler de bilmeyecek. Öğrenciler gördüklerinden etkilenmiş, diğer öğrencilerin de etkileneceklerine inanıyorum" dedi.
 
ÇAĞDAŞ BİR CEZA
Ders gibi ceza uygulaması gerçekleştiren İzmir Kız Lisesi'nin Onur Kurulu Başkanı Jülide Özbay, "Bizim işimiz eğitim" diyerek şunları söyledi:
 
"Cezanın eğitimdeki rolü bir yere kadar. O yüzden biz cezaya başvurmaktansa eğitimin bu yönünü kullanmak istedik. Sigara zararlıdır, bunu herkes bilir, herkes söyler. Bu öğrencilerimizin, sigara ne kadar zararlıdır bunu gözleriyle görmelerini istedik. Öğrencilerimiz Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki çalışmadan döndükten sonra burunlarında hortumla yaşamak zorunda kalan hastalardan söz ettiler, çok etkilenmişler. Bir tanesi, 'Ben sigaraya artık elimi bile sürmem' diye geldi. Sinirleri bozulmuştu. Doktorlar işlerinin bitmediğini, kendilerini kanser hastalarıyla da görüştüreceklerini söylemişler. İstediğimiz buydu. 7 öğrencimiz de sigara bağımlısı, bir türlü vazgeçemeyen öğrenciler. Bunun dışında yeni başlamış, başlamak üzere olan, arkadaşlarına özenen öğrencilerimizi caydırmak bizim asıl hedefimiz. Bu yüzden onların sunumları bizim için çok önemli. 7 öğrenci kameraya çektikleri hasta, doktor röportajlarını 7 ayrı kulüpte sunacaklar. Hemen sıcağı sıcağına neler gördüklerini anlatacaklar, etkisinden çıkmadan anlatmalarını istiyoruz. Kendi duyguları, bakış açılarıyla sunacaklar, bunların çok etkili olacağına inanıyorum. Bağımlı öğrencilerde bu kadar etkili olduysa yeni başlayan, başlayacak öğrencilerde de çok etkili olacağına inanıyorum."
 
ŞAŞIRTICI AMA GÜZEL BİR UYGULAMA
Ege Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Haydar Karakuş, okul yönetiminin sigara içen öğrencilere verdiği bu cezayı şaşırtıcı ama güzel bulduklarını söyledi. Öğrencilerin sigaranın zararları konusunda hastanede bir belgesel hazırladıklarını kaydeden Uzm. Dr. karakuş, "Okuldan uzaklaştırma vermektense bu ceza çok daha eğitici. En azından çocukların sigaranın zararları konusunda farkındalıklarının artması için güzel bir uygulama. Hem belgeseli hazırlayan hem de izleyecekleri bilinçlendirme açısından çok önemli. Öğrenciler akciğer hastalığı olan sigara bırakmak için gelen hastalara, neden sigarayı bırakmak istediklerini, hasta olmalarına rağmen sigara içmeye devam ettiklerini sordular. Gördüler ki bu çok güçlü bir bağımlılık, başlamaktansa bırakmak daha zor. Ve hiç başlamamanın önemli olduğunu görmüş oldular. Korkmasınlar diye, çok ağır olmayan, oksijene bağımlı yaşayan bir hastayla görüştürdüm. İlerlemiş bir hastalıkta nelerle karşılaşıyorlar, sigara içmeye devam ettiklerinde kendilerini nasıl hastalık bekliyor, yapabildiğimiz tedaviler, elimizden neler geliyor onları da görmelerini istedim. Oksijen olmadan evinden çıkamayan, işlerini yapamayan hastadan çok etkilendiklerini düşünüyorum. Yararlı olacak bir ceza" dedi.
 
DHA