Sigara paketlerinin teşhir edilmesinin yasaklanmasının ardından harekete geçen esnaf, sigara ünitelerine kornişli perde çekti, kimisi de görünmemesi için önüne kart koydu. 
 
Ocak 2008’de yayımlanan 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’la tütün ürünlerinin, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışında görülecek şekilde teşhir edilmesi tamamen yasaklandı. Konuyla ilgili yönetmelik hazırlamak üzere Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) görevlendirildi. TAPDK son olarak 7 Temmuz’da yönetmelik yayımladı. Artık sigara paketleri tezgahların altında ya da kapalı kutular içinde saklanacak. Saklanan sigaraların üzerine hiçbir yazı yazılmaması ya da renk verilmemesi de isteniyor. Ayrıca sigaraları işletmelere taşıyan firma araçlarının üzerindeki sigara resimleri ve reklam ibareleri de kaldırılacak. 
 
Yönetmeliğin kesinleşmesinin ardından TAPDK’nın kendi içinde oluşturduğu gezici birimler bayileri tek tek dolaşmaya başladı. 
 
36 bin 983 lira cezanın ağır olduğunu belirten esnaf, kısa sürede alternatif çözümler üretti. Modern perde sistemiyle sigara ünitelerini kapatanların yanı sıra, sigara paketlerinin görünmemesi için çözüm olarak kornişli perde kullananlar da oldu. Sigara firmaları da esnafa sigara reklam sandıklarını dükkanlarında bulundurmaları için ödediği yıllık yaklaşık 1000 lira ücreti de kaldırdı. 
 
Antalya’nın Güllük Caddesi’nde market işleten Adem Arslan, yönetmelik uğruna dükkanına tadilat yaptırarak iç dekorunu değiştirdiğini söyledi. Arslan, "Dışarıdan sigaralar görülmeyecek deniyor. Bizim tadilat yapmamız mümkün fakat mini büfelerde sigara üniteleri nereye saklanacak? İnşallah buna da bir çözüm bulunur" dedi. 
 
Deniz Mahallesi’nde büfe sahibi Dilek Gedik, "Alışveriş merkezleri gibi ayakkabı ve kıyafet satmıyoruz. Bir tek sigara ve meşrubatla ayakta duruyoruz" diye konuştu.(DHA)