Sigarada yılın son günü yapılan ÖTV artışı sigara savaşlarını yeniden gündeme getirdi. ÖTV artışının ardından Philsa ve British American Tobacco sigara fiyatlarını artırırken, Japan Tobacco fiyatları paralelliği bozarak ÖTV artışının altında zam yapması sektörde rahatsızlık yarattı.

31 Aralık"ta yapılan ÖTV artışıyla birlikte, 2004 yılı ortalarında başlayan ve 2005 yılı Temmuz ayına kadar süren sigara fiyat savaşları yeniden başlayacağının ilk işaretlerini verdi. 3 Ocak"ta vergi artışına bağlı olarak Philsa (PMI), 4 Ocak"ta British American Tobacco (BAT) firması benzer segmentteki sigaralar için aynı fiyat artışları ile yeni fiyatlarını açıklarken, aynı gün Japan Tobacco (JTI) firması, alt ve orta seğmenlerdeki sigaraları için daha düşük fiyatlar açıkladı. Yoğun sigara fiyatı savaşlarının ardından 2005 yılından sonra sektörde gözlenen fiyattaki “artış paralelliğin” bozulmasının sektör temsilcileri arasında sıkıntı yarattığı öğrenildi.

ANKA"nın sektör temsilcilerinden edindiği bilgiye göre JTI"in Winston marka sigarasına 1,20 TL zam yapması beklenirken, 0,75 TL fiyat artışı yaptı. PMI, JTI"in Winston"a yapmış olduğu 0,450 TL"lik düşük fiyat artışı ile bir gün önce 1,20 TL fiyat artışı yaptığı Muratti"nin satışlarından pazar payı almaya çalıştığını fark etti. Bunun üzerine, PMI, JTI"in Winstonda uyguladığı düşük fiyat artışı politikasına sert bir cevap vererek Muratti"nin fiyatını tekrar 0,95 TL aşağı çekti. JTI"in alt segmente yer alan LD, More ve Monte Carlo markaları için uyguladığı benzer fiyat politikalarına, PMI ve BAT"den aynı segmentteki sigaralarına daha önce yapmış olduğu fiyat artışlarının bir kısmını geri alarak karşılık vermesi bekleniyor. Türkiye sigara sektörünün büyük oyuncuları olan ve “fil” olarak adlandırılan PMI, BAT ve JTI sigara fiyatlarında savaşırken, bu rekabetin, sektörün küçük oyuncuları Imperial Tobacco ve European Tobacco"nun etkileneceği ifade ediliyor./milliyet