Sigara kullanan kadınlar, kanserin yanı sıra üreme sağlığı açısından da risk taşıyor.

Tütün ve tütün ürünlerini kullanan, dumanına maruz kalan kadınlarda, dış gebelik, tüp bebek başarısızlığı, kanama, düşük, erken ve ölü doğum olasılığı yükselirken bebekte doğumsal anomaliler de daha fazla görülüyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada sigara kullanımının geçen yüzyılın ilk yarısında yaygınlaştığını belirtti.

Sigara kullanımının önceleri erkek davranışı olarak algılandığını ve en çok erkekler tarafından tercih edildiğini ifade eden Bilir, bir süre sonra üretici firmalarca sigaranın kadınlar tarafından kullanılması için çeşitli algı kampanyaları düzenlendiğini anlattı. Bilir, bu amaçla "kadın sigaraları" üretildiğini aktararak, "Kadınların sigara kullanmasını teşvik etmek amacıyla sigara içen kadınların daha özgür, daha çekici ve kendine güvenen kişiler olduğu şeklinde mesajlar verildi. Böylelikle erkeklerden 20-30 yıl kadar sonra sigara kullanımı kadınlar arasında da yaygınlaşmaya başladı." dedi.

Bilir, bu artışla erkeklerde sık görülen kanser, kalp-damar ve solunum yolu hastalıklarının kadınlarda da görülmeye başladığını kaydetti.

"Sigara içen kadın, erken menopoza giriyor"

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı da sigaranın özellikle üreme organlarını etkilediğinin altını çizerek, "Sigara içen kadınlarda, özellikle tüp bebek uygulamasının tutma oranı çok düşüyor. Hamile kadınlarda bebeği düşürme, erken doğum yapma ihtimali artıyor, gebelik süresince kanamalar olabiliyor." dedi.

Sigara içen kadınların sigara içmeyenlere göre daha erken yaşta menopoza girdiğine işaret eden Dağlı, bu kişilerde kemik erimesiyle karşılaşıldığını söyledi. Dağlı, kadınların erkeklere oranla sigarayı daha zor bıraktığını belirterek, "Kadınların beynindeki biyolojik yapılar erkeğinkinden farklı. Bu değişiklikler, sigarayı bırakmasını zorlaştırabiliyor. Üretici firmalar da bunu çok iyi biliyor ve kadının üzerine kampanyalar yürütüyor. Kadınların, bu oyunun mutlaka dışında kalması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk de sigara içen kadınların cilt yapısının içmeyenlere oranla çok daha kısa dönemde bozulduğunu vurgulayarak, bu kişilerde cildin yeterli oksijen alamadığını söyledi.