Atürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Eroğlu, ''Biz sigara içerken vücudumuzun bir tarafının yandığından haberimiz yok'' dedi.

Eroğlu, A.Ü Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde A.Ü Kariyer Topluluğu ve Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Sigara ve Sağlık'' konferansında sigaranın zararlarını anlattı.

Nikotinin zehir değeri bakımından akrep ve yılanın zehrinden daha güçlü olduğunu belirten Eroğlu, nikotinin alkolden 15 kokainden ise 5 kat daha etkili bir bağımlılık özelliği taşıdığını ifade etti.

Eroğlu, sigaranın egzoz gazıyla arasında bir fark bulunmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

''Sigara içen bir kişide ana koroner damarda yüzde 100'e yakın bir tıkanıklık oluyor. 20 yıl sigara içen bir kişinin vücudunda 7 kilo katran birikir. Sigara ve hastalıklara gelince, örneğin kelliğin en önemli sebebi sigaradır. Kulak, diş, kemik, damar ve akciğeri etkiler. Kısaca, sigara vücudun tüm sistemini olumsuz etkiler. Ayrıca, sigara en sık baş ve boyun bölgelerinde kansere sebep olmaktadır. Dünya sağlık örgütüne göre sigara içmek bir hastalıktır ve tedavi gerektirir.''

Dünyada her yıl 4.9 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı öldüğünü bildiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de de her gün 250 kişi sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Sigara en kolay ulaşılabilen içeceklerdendir. En önemlisi de sigarayı deneyen 4 kişiden 3'ü tiryaki oluyor. Biz sigara içerken vücudumuzun bir tarafının yandığından haberimiz yok. Ayrıca sigara içen annelerin çocuklarında hastalık riski çok daha fazladır. Yapılan araştırmalara göre sigara yüzde 80 oranında aniden bırakılıyor. Zamana yayarak sigara bırakılmasının başarı oranı daha düşüktür.''