İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Küresel Yetişkin Tütün Araştırması'nda, 2008 ve 2012 yıllarının sonuçları karşılaştırıldığında, tütün ve tütün mamulü kullananların oranının 15 yaş üzeri nüfusta yüzde 31,2'den yüzde 27,1'e düştüğü bildirildi. 

Açıklamaya göre; 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) üye ülkelerce, 1987 yılından bu yana, tüm dünyada kutlanan bir gün. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, dünya ülkelerine tütün kullanımının ve tütün kontrolü konusundaki uygulamaların etkili şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) periyodik aralıklarla yapmalarını öneriyor. Bu araştırmayla 15 ve üzeri yaş grubunda ülkeyi temsil eder bir örnekte, uygun ve standart bir protokol ile bilgi toplanarak tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, sigara dumanına maruz kalma durumu, tütün kullanımını bırakma eğilimi, kişilerin medya ve sağlık uyarıları konusundaki tutum ve algıları ile ilgili bilgiler elde ediliyor.

Araştırmanın ilki 2008 yılında Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirildi. Bu çalışma, dünyada 14 ülkede eş zamanlı olarak yapıldı. Türkiye, Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını ilk tamamlayan ülkelerden biri oldu. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması, aynı kurumların işbirliğiyle 2012 yılında tekrarlandı. 2012 yılında yapılan araştırmanın ön raporu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 31 Ağustos 2012 tarihinde açıklandı. 2008 ve 2012 yıllarının sonuçları karşılaştırıldığında, tütün ve tütün mamulü kullananların oranı; 15 yaş üzeri nüfusta yüzde 31,2'den yüzde 27,1'e, erkeklerde yüzde 47,9'dan yüzde 41,5'e, kadınlarda ise yüzde 15,2'den yüzde 13,1'e düştü.

Tütün kullanımının yaygınlığı, tütün kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda tütüne başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle, özellikle çocuk ve gençleri hedef alan etkinliklere öncelik veriliyor. Pek çok kanser hastalığının ve akciğer hastalığının kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğu çalışmalarla ispatlandı. Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerde de tütün ve mamüllerinden toplumun uzak durmasını teşvik edecek etkinlikler yapılıyor.