Her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümünden sorumlu olan sigara, yara iyileşmesinde gecikme, kırışıklık, saç dökülmesi, sedef hastalığı, cilt kanserleri ve ağız içinde görülen birtakım hastalıklara neden olduğu gibi, cilde ise yaşlı bir görünüm veriyor. Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, günümüzde kırışıklıkların deri yaşlanmasının önemli bir göstergesi olarak kabul edildiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Cilt yaşlanmasının başlıca nedenleri arasında yaş, genetik, ultraviyole ışınlar, çevresel faktörler, hormonal değişiklikler ve beslenme yer almaktadır. Ancak kanser oluşumundaki rolünü iyi bildiğimiz sigara bununla da kalmayıp cilt yaşlanmasının da en önemli nedenleri arasındadır. Bu nedenle kırışıklık ile ilgili çalışmalarda olguların multifaktöriyel değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Sigara kadınları daha çok etkiliyor

Kadınların erkeklere oranla kırşıklığa daha yatkın olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, “Yapılan araştırmalar kırışıklık riskinin kadınlarda yılda 10 paket, erkeklerde ise yılda 20 paketten sonra arttığını göstermektedir. 3 bin 800 değişik maddenin bulunduğu sigara dumanında, henüz tespit edemediğimiz bir çok mekanizmanın göz ardı edilmemesi gerekiyor” dedi.

Pürüzsüz bir cilt için sigaraya son!

Özellikle menopoz sonrası dönede deride kuruluk, kollajenin azalması ve incelmenin östrojen eksikliğine bağlı olarak

ortaya çıktığını belirten Dr. Çimen, sigara kullanan menopoz sonrası hanımlarda ‘hormon yerine koyma tedavisi’ ile sigaranın oluşturduğu kırışıklık riskinin azaltıldığının altını çizdi. Bu durumun sigaranın cilt yaşlanmasındaki olumsuz etkisini ortadan kaldırmadığını belirten Dr.Çimen, sözlerini söyle sürdürdü: “Kırışıklıklıklardan kurtulmak için her yıl milyarlarca lira kozmetik kremler ve müdahalelere harcanıyor. Siga içicilik en önlenebilir kırışıklık önleyici olarak görünüyor. Dolayısıyla, sigarayı bırakmak kırışıklıkların önlenmesi için atılacak en doğru adım olacaktır.”Deri yaşlanmasının oluşumunda rol alan faktörler:Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, deri yaşlanmasının oluşumunda en önemli faktörlerin başında gelen sigaranın deri üzerinde bıraktığı tahribatları şöyle sıraladı:

Sigara dumanının temasıyla deri üzerinde ortaya çıkan kuruma ile dumanda bulunan toksik maddelerin lokal etkileri kırışıklığa neden olmaktadır.

—Sigara içerken dudak ve yüz kaslarının kasılması ve dumanın direk tahriş edici etkisi kırışıklıkta rol oynamaktadır.

—Sigara dumanında bulunan bir çok maddenin fototoksik olduğu bilinmektedir.

—Sigara içen siyahlarda kırışıklığın gözlenmemesi olayın genetik boyutu olduğunu da düşündürmektedir.

—Sigaranın derideki kollajen yapısında azalma ve kollajenin çapraz bağlarında değişikliklere neden olduğu savunulmaktadır.

—Sigara içenlerde derideki elastik liflerde de değişiklikler saptanmıştır.

—Sigara içenlerde serbest radikal oluşumu ve buna bağlı doku hasarı gözlenmektedir.

—Nikotin derideki kan akımını azaltır. Bu durum ise kılcal damarlarda artışa ve

üstteki derinin incelmesine yol açar.

—Sigaranın anti-östrojenik etkisiyle kısırlık, erken menapoz, adet düzensizlikleri ve osteoporozda artış meydana gelir.

ZEDHABER