İngiltere'de British Medical Journal adlı tıp dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmaya göre yeni verem vakalarının çoğunluğu Afrika, Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Asya'da görülecek.
 
İngiltere Akciğer Vakfı, tütün endüstrisinin bazı ülkelerde yürüttüğü yoğun promosyon nedeniyle, veremle etkin biçimde mücadele edilemediğini açıkladı.
 
Verem uzmanı ve İngiltere Akciğer Vakfı'nın fahri danışmanı Dr. John Moore-Gillon, ''Dünya Sağlık Örgütü verem hastalığını küresel planda acil durum kategorisine alalı 20 yıl oluyor. Fakat bu zaman zarfında veremden ölümleri azaltmayı başaramadık. Aksine artıyor ve sigara içmek veremden ölme riskini artıran bir faktör'' diye konuştu.
 
Vakıf yetkilileri, dünya çapında yetişkin nüfusun yaklaşık beşte birinin sigara içtiğini belirtiyor. Yoğunluklu olarak sigara içilen ülkeler, aynı zamanda verem vakalarına sık rastlanılan yerler.
 
İngiltere Akciğer Vakfı'na göre bu ülkelerin bir başka ortak paydası, uluslararası tütün şirketlerinin pazarlarını genişletmek için reklam ve promosyona büyük çapta ağırlık verdiği yerler olmaları.
 
California Üniversitesi'nde çalışan Dr. Sanjay Basu ve meslektaşlarının uyguladığı matematik modeli, 2010 ve 2050 yılları arasında dünyada sigara içiminden dolayı veremden ölümlerin 40 milyon artacağına işaret ediyor.