e-Mail hesabınızda, üye olduğunuz web sitelerinde ve forumlarda hem çok kolay hem de tek bir şifre mi kullanıyorsunuz? Öyle ise kişisel güvenliğiniz büyük tehlikede.
 
AYRI AYRI ŞİFRELER YERİNE TEK BİR ŞİFRE KULLANIYORUZ
E-posta adresleri, Facebook, Twitter, MSN, LinkedIn, forumlar ve web siteleri derken en basitinternetkullanıcısı bile bugün onlarca şifre oluşturmak zorunda. Her bir şifreyi hatırlamak ise büyük bir dert. Güvenlik uzmanlarının yaptıkları araştırmalara göre kullanıcılar her bir platform için ayrı ayrı şifre oluşturmak yerine tek bir şifreyi farklı platformlarda kullanmayı tercih ediyor. Bu şifre ise çoğu zaman başkaları tarafından kolayca tahmin ediliyor. İki yıl önce yaşanan bir olay bunun en büyük örneği oldu. 2009 yılının Aralık ayında 32 milyon üyeli rockyou.com sitesinin kullanıcı şifreleri bir hacker tarafından ele geçirildi ve şifreler bir web sitesinde yayınlandı.
 
EN ÇOK KULLANILAN ŞİFRE 12345
Zaman'da yer alan habere göre; yayınlanan şifreleri analiz eden Imperva adlı güvenlik şirketi, birçok kişinin benzer şifreler kullandığını tespit etti ve bir liste hazırladı. En çok kullanılan şifrelerin sıralandığı listede ilk üç sıra 123456, 12345 ve 123456789 şeklindeki şifrelere aitti. Bu şifreleri kullanan kişi sayısı ise 450 bine yakındı.